Európska únia pošle Grécku ďalších 10 miliárd eur, zhodli sa ministri

586

   Zhodli sa aj na princípoch zmiernenia gréckej dlhovej záťaže. To ich predsedajúci označil za „prielom“, ktorý zrejme zabezpečí účasť Medzinárodného menového fondu v treťom záchrannom programe.

    Grécko podľa ministrov splnilo požiadavky veriteľov na reformy verejných financií. Tie boli podmienkou vyplatenie ďalších peňazí z tretieho záchranného programu z minulého leta o celkovej sume 86 miliárd eur.

    Nové úvery budú podľa oznámenia ministrov uvoľnené v niekoľkých splátkach. Budúci mesiac Atény dostanú 7,5 miliardy eur, neskôr im európsky stabilizačný mechanizmus ESM uvoľní zvyšné peniaze.

    Dohodu potvrdil podľa denníka The Guardian tiež šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. „Dostali sme sa do novej fázy, ktorú veľmi vítam,“ vyhlásil.

    Grécko muselo pre získanie ďalších miliárd eur zo záchranného programu preukázať, že úspešne plní jeho podmienky. Rokovania o previerke plnení programu sa tiahla od januára a Grécku pomaly dochádzal čas. Atény potrebujú nové úvery najneskôr do júla, kedy majú splatiť časť dlhov voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a Európskej centrálnej banke.

    Poslanci gréckeho parlamentu odhlasovali v nedeľu pred polnocou reformný balík, ktorý je nutný pre čerpanie ďalších miliárd z fondu medzinárodnej pomoci. Súčasťou schválených zákonov sú škrty v objeme 1,8 miliardy eur a rozsiahly finančný superfond financovaný z privatizácie štátneho majetku.