Tábor v Idomeni je prázdny, oznámil minister. Gréci chcú vypratať ďalšie

740

    Pred policajným zásahom tam podľa agentúry AP žilo 8 400 migrantov, Gréci ich odviezli zhruba tri tisícky. Ostatní zrejme utiekli do polí a menších táborov okolo Idomeni.

    Poriadkové sily, ktoré sú na mieste a pod dohľadom ktorých bola evakuácia v utorok začatá, v Idomeni ešte zostanú. Grécky minister pre migráciu Jannis Muzalas vysvetlil, že policajti musia zabrániť tomu, aby sa utečenci vrátili. Až bagre odstránia posledné stany, začnú podľa neho Gréci vypratávať ďalšie tábory – napríklad ten na bývalom letisku Eliniko v Aténach.

    Mnoho migrantov bolo prevezených desiatkami autobusov do iných núdzových zariadení, napríklad do Solúna. Tábor na tamojšom predmestí Síndos je však podľa nich horší ako ten v Idomeni. „Máme len jednu deku a mám deväť detí,“ vykreslil jeden z migrantov.

    Ďalší vysídlenci sa rozhodli táborisko v Idomeni opustiť po vlastných. Pred policajtmi utiekli do polí v nádeji, že sa k hranici zase vrátia.

    Agentúra AP upozornila na výrazný rozdiel medzi pôvodným počtom obyvateľov tábora v Idomeni a policajnou štatistikou. Autobusy rozviezli do iných gréckych táborov tri tisícky ľudí, tesne pred začiatkom evakuácie však v Idomeni žilo asi 8 400 utečencov. Ešte pred niekoľký mi mesiacmi ich bolo dokonca 14 tisíc.

    Muzalas v parlamente povedal, že po Idomeni odsťahujú úrady tiež utečencov z bývalého letiska Eliniko, kde je asi 3 500 až 5 000 ľudí, a z aténskeho prístavu Pireus. Zatiaľ čo v prvom prípade má byť areál uvoľnený pre privatizáciu vynútenú dohodou s medzinárodnými veriteľmi, v druhom prípade majú byť uvoľnené priestory na plynulú dopravu.