Jednoduchá banánová zmrzlina – bez lepku, laktózy a cukru

2864

Každý z nás dobre pozná ten pocit, keď ho aj v strede zimného obdobia prepadne túžba po skvelej, sladkej, lahodnej, krémovej a osviežujúcej zmrzline. Práve preto, že zmrzlina nie je tabu ani v zime, ponúkame vám skvelý recept na zmrzlinku, po ktorej nebudete mať výčitky ani na chvíľku, ba dokonale sa vyrovná aj tej najlepšej, akú ste kedy jedli. Potrebujete iba jednu jedinú ingredienciu, trošku vášho času, štipku trpezlivosti a ešte jednú veľkú lyžičku.

Na tento recept budeme potrebovať nasledovnú surovinu:

  • 2 veľké dobre zrelé banány

A ešte vybavenie:

  • nôž
  • dosku na krájanie
  • mixér
  • nádobu vhodnú na umiestnenie do mrazničky

A ako teda na to?

Banány musia byť naozaj dobre zrelé, sladké a mäkké.
Ošúpeme si banány a nakrájame ich na doske na malé kolieska – kúsky by mali byť rovnakej veľkosti.
Kolieska umiestnime do nádoby, ktorú uzavretú následne dáme do mrazničky
Banány by mali byť v mrazničke minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
Zmrazené kúsky banánov vyberiem z mrazničky a dáme ich do mixéra alebo blendera (musia byt však silné, kedže zmrznuté banány sa budú chovať ako kocky ľadu).
Začneme mixovať/blendovať – banány začnú vyzerať drobivo.
Stále mixujeme/blendujeme – banány vyzerajú lepivo ako kaša.
Stále mixujeme/blendujeme – banány sa nám začínajú podobať na hladkú kašu.
Vtedy to príde – krásna krémová, hladká konzistencia, presne akú má mať tá pravá zmrzlia (v tejto fáze môžete pridať vanilku, arašidové maslo alebo vysoko percentné kúsky čokolády).
Hotovú zmrzlinu môžete servírovať hneď alebo ju ešte nachvíľku zamraziť aby jej konzistencia bola trošku tuhšia.

Dajte si pozor na:
Aby bol mixér/blender dostatočne výkonný a teda, aby ste nemali problém rozmixovať kusy zmrznutého banánu.
Množstvo banánov zvoľte v závisloti od veľkosti vášho mixéra, aby sa nestalo, že vo vnútri nebude dosť priestoru na poriadne mixovanie.

Pridaj ma:
Táto zmrzlina je fantastická sama o sebe, ale niekedy nie je na škodu trošku recept ”okoreniť” pridaním pár ingrediencíí na pozmenenie chuti. Môžete použiť napríklad:

škoricu
kardamón
zázvor
vanilku
kakao
malé kúsky vysoko percentnej čokolády
arašidové maslo
strúhaný kokos
drtené mandle, vlašské oriešky, lieskovce, semiačka a iné

 

Tak nech vám chutí!

Do zjedenia 🙂

www.jemine.sk