Na bezpečnosť futbalového Eura bude dozerať vyše 100 tisíc ľudí

515

   V krajine po vlaňajších novembrových teroristických útokoch v Paríži, kedy zomrelo 130 ľudí, stále platí výnimočný stav.

    Francúzske úrady očakávajú, že na 51 futbalových zápasov na desiatich štadiónoch po celej krajine dorazí asi 2,5 milióna fanúšikov. V okolí športovísk a v ďalších veľkých mestách budú tiež fanúšikovské zóny, v ktorých sa budú zápasy premietať na veľkoplošnej obrazovke. Do nich príde svojich favoritov podporiť zrejme až osem miliónov ľudí.

    „Tak jedinečná udalosť za tak výnimočných okolností vyžaduje osobitné bezpečnostné opatrenia,“ uviedol minister Cazeneuve. Hlavnými hrozbami sú podľa neho možné teroristické útoky a násilie futbalových chuligánov.

    Na bezpečný priebeh športového sviatku bude dohliadať 77 000 policajtov, 13 000 zamestnancov súkromných bezpečnostných agentúr a približne 1 000 dobrovoľníkov. V uliciach naďalej zostane tiež zhruba 10 000 vojakov, ktorí dostanú niektoré dodatočné právomoci, uviedol Cazeneuve.

    Do Francúzska svojích policajtov navyše vyšle tiež každá z krajín, ktorej tím sa akcie zúčastní. Pomáhať by mali hlavne pri identifikácii zadržaných. Na miestach zápasov slovenskej reprezentácie budú podľa pondelkového vyjadrenia Policajného prezídia ČR aj českí policajti.

    Futbalové majstrovstvá sa budu konať v tieni minuloročných teroristických útokov. V januári zaútočili atentátnici na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a kóšer lahôdok na okraji Paríža. Útoky si vyžiadali 17 obetí.