Namiesto vysnívanej dovolenky boj o život: súrodenci 14 hodín plávali v mori

1185

Tridsaťročný počítačový technik Dan Suski si užíval so svojou sestrou Kate vysnívanú dovolenku neďaleko pobrežia Svätej Lucie v Karibiku. Vždy si chcel skúsiť rybárčenie na otvorenom mori. Všetko šlo sprvu presne podľa plánu a jeden úlovok striedal druhý. Potom sa však loď začala správať neobvykle. Kapitán behom pár sekúnd spoznal, že loď ide ku dnu. Dvojice pasažierov preto nasadil záchranné vesty a povedal im, nech skočia do vody. Medzitým volal vysielačkou o pomoc.

Keď sa loď potopila, vo vode ostali obaja súrodenci a kapitán s ďalším členom posádky. Sľúbili si, že zostanú pohromade a počkajú na pomoc. Ani po hodine však žiadna neprichádzala. Dan s Kate sa preto rozhodli doplávať k pobrežiu. Pred sebou mali takmer dvadsať kilometrov rozbúreného mora.

Ich zúfalstvo prehlbovalo aj to, že v diaľke mnohokrát zahliadli vrtuľník záchranárov, ktorý je však ani raz nevidel. „Človek v tej chvíli pochopí, že nie je nesmrteľný,“ uviedla pre server independent.co.uk Kate a dodala, že s bratom premýšľali, akým spôsobom zomrú. Utopením? Pohryznutím žralokom?

 

Doplaváním k pobrežiu boj o život neskončil
Práve morskí predátori sa pre nich stali nočnou morou. Obaja ich nemohli dostať z hlavy. „Stále som na ne myslela. Myslela som, že sa z toho strachu povraciam,“ opisuje dramatické chvíľky Kate. Na rozbúrenom mori strávili asi 14 hodín. Potom v diaľke zazreli pobrežie. Z posledných síl sa dovrávorali až na piesočnatú pláž, kde sa zrútili vyčerpaním. Chvíľku nehybne ležali. Potom si uvedomili, že ich boj o prežitie ešte neskončil. Prikryli sa trsami trávy a odpočívali.

Po niekoľkých hodinách sa vydali do vnútrozemia. Ako potrava im poslúžilo mango a zelené banány. Po troch hodinách chôdze zbadali mladého farmára, ktorý sa v diaľke prechádzal so psom. V tú chvíľu už vedeli, že sú definitívne zachránení. Farmár im dal najesť a napiť a počkal s nimi na príchod polície a sanitky.

„Spýtala som sa ho, či nevie niečo o kapitánovi a potopenie lode. On mi povedal, že v správach sa o tom nikto nezmieňoval,“ opísala minúty po záchrane Kate. Obaja súrodenci následne putovali do miestnej nemocnice. Tam sa dozvedeli, že kapitána a člena posádky zachránili až po 23 hodinách od potopenia lode.

Miestny minister pre turizmus strhujúci príbeh amerických súrodencov označil za zázrak. Polícia po vyšetrovaní uviedla, že za potopením nestojí chyba kapitána ani „žiadna kriminálna aktivita“.