Smutný kenský rekord – pytliaci pobili 11člennú sloniu rodinu

368

Podľa ochrancov prírody tu banda približne desiatich pytliakov nemilosrdne postrieľala celkom 11 slonov, čo je najhoršie jednotlivý masaker tohto druhu v kenských dejinách. „Celá rodina 11 slonov sa stala obeťou pytliakov, ktorí im následne usekli kly. V ich telách boli viditeľné stopy po streľbe,“ uviedla podľa agentúry Reuters vo svojej správe organizácie Kenya Wildlife Service. Po pytliakoch sa začalo pátrať zo vzduchu aj na zemi za pomoci psov.
Víkendový nález mŕtvych slonov v kenskom národnom parku Tsavo – respektíve v jeho východnej časti Tsavo East – je spájaný s rastúcim záujmom o slonovinu, ktorý je zrejmý najmä v Ázii. Niektorí ho spájajú aj s rastúcim vplyvom Číňanov v Afrike, ich tunajšími investíciami a celkovým záujmom o čierny kontinent.
V Keni bol obchod so slonovinou oficiálne zakázaný už v roku 1989, a hoci od tej doby došlo k prudkému poklesu pytliactva, najmä v posledných rokoch sa prípad útokov na slony opäť pribúda. Ostatne vlani v máji bolo napríklad v Srí Lanke zhabaný celkom 359 klov, ktoré dorazili práve z kenskej Mombasy. A v októbri zase odhalili 214 klov ukrytých v rakve a vreciach na hnojivá, ktoré pre zmenu smerovali do Kene, aby odtiaľ ďalej putovali do Ázie.