KOALÍCIA: Lídri porušia tradíciu, koaličná rada sa pre letnú výluku nezíde

922

TASR to dnes potvrdila osobná tajomníčka šéfa NR SR a predsedu SaS Richarda Sulíka Tatiana Tóthová s tým, že dôvodom je „letná výluka“. V pondelok 1. augusta teda rokovanie nebude.
Lídri si vynechanie augustového riadneho stretnutia naplánovali už skôr a vytvorili si tak priestor na čerpanie dovoleniek. Najbližšie sa majú stretnúť 22. augusta, teda dva týždne pred septembrovým zasadnutím parlamentu.
Z delegácie SaS, ktorá sa Koaličných rád zúčastňuje, 1. augusta nebude dovolenkovať nik. Sulík ešte na žiadnej dovolenke nebol, pracuje aj minister kultúry Daniel Krajcer. Z dovolenky budú späť v tom čase aj minister práce Jozef Mihál a šéf poslaneckého klubu SaS Miroslav Kollár.
Voľné dni k tomuto termínu podľa hovorcu KDH Mateja Kováča skončia aj predsedovi strany a ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi a ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Dovolenkovať by v tom čase nemal ani šéf poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Hrušovský.
Odpočinok má za sebou aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Do konca týždňa sa podľa hovorkyne strany Nory Czuczorovej vráti aj šéf klubu Mosta-Híd László Solymos, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon ešte dovolenkovať nestihol.
Na budúci týždeň bude mať ešte voľno predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Hovorca strany Michal Lukáč potvrdil, že na Slovensko sa do konca tohto týždňa vrátia premiérka Iveta Radičová aj minister financií Ivan Mikloš. Či budú oddychovať aj naďalej, nevedel povedať.
Lídri na Koaličných radách riešia aktuálne politické otázky ako aj spory, ktoré medzi stranami vznikajú. Aj preto trvajú zasadnutia dlhé hodiny, často do neskorej noci. Spôsob fungovania Koaličných rád za vlády Ivety Radičovej kritizuje líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Odmieta, aby tento v zákone neukotvený inštitút riadil parlament. Jeho fungovanie a priebeh schôdzí totiž často ovplyvňujú dohody, ktoré vzišli práve z Koaličnej rady.