Na rande aj s ajatolláhom. Irán vyberá ľuďom partnerov v štátnej zoznamke

849

     Mladí Peržania si ale v nej vhodného partnera nemôžu vyberať sami. Na prvé rande navyše dohliada aj duchovný.

    Hoci sa predstavitelia Iránu pozerajú na západne zoznamky s nevôľou, tak vláda spoločne s náboženskými autoritami predstavila svoju vlastnú internetovú zoznamku hamsan.tebyan.net, ktorá je súčasťou webu zaoberajúce sa životným štýlom moslimov. Stránky prevádzkuje Islamská rozvojová organizácia, ktorá podlieha ajatolláh Alímu Chameneímu.

    V súčasnej dobe zoznamka funguje iba v Teheráne, ale v budúcnosti sa má rozšíriť aj do ďalších miest. Námestník ministra športu a záležitostí mladistvých Mahmúd Golrazi pri jej predstavení uviedol, že dúfa, že stránka pomôže oddať sto tisíc párov.

    „Tak sa vyrieši problém manželstva medzi mladými ľuďmi,“ citovalo ho BBC. Iránu vadí predovšetkým vysoká rozvodovosť ľudí mladších ako 30 rokov.

    Iránska zoznamka ale nefunguje tak, ako sme zvyknutí na Západe. Mladí Iránci nepíšu o svojich koníčkoch, obľúbených filmoch či hudbe. Ani si nemôžu prezerať profily potenciálnych partnerov či ich fotografie. Podľa náboženských autorít by to bolo neslušné.

    Stáť po užívateľoch webe požaduje napríklad údaje o zamestnaní ich rodičov. Mladí Iránci si ale nemôžu hľadať partnerov sami. Vhodného náprotivka im vyberú prevádzkovatelia zoznamky.

    Ako zoznamovací kancelária funguje napríklad rodinné centrum Amin. Ľudia tu vyplní dotazník vrátane údajov, akého partnera si predstavujú. Keď je nájdený vhodný náprotivok, obaja sú pozvaní na rande. Tomu prihliada duchovný, ktorý potom napíše hodnotenie.