Právnička, ktorá dlhodobo primiešavala svojej nadriadenej do pitia preháňadlo, si odpyká tri roky väzenia. Rozhodnutie, podľa ktorého musí žena uhradiť svoje obete cez milión českých korún za spôsobené trvalé poškodenie zdravia, v pondelok potvrdil odvolací Mestský súd v Prahe. Verdikt je tak právoplatný.
„Keby obžalovaná priznala svoje konania, ktoré je minimálne raz zachytené na kamere, a ľutovala by nielen samu seba, ale aj poškodenú, prípadne by nahradila škodu a ospravedlnila sa, potom by bolo možné uvažovať aj o inom treste než o nepodmienenom, ale to sa nestalo. Obžalovaná sa zrejme nevie vcítiť do problémov poškodenej a myslia viac na seba ako na ňu,“ konštatovala predsedníčka súdneho senátu Vladana Woratschová.
Odsúdená a trávená žena spolu v Prahe pracovali na právnom oddelení obvodného riaditeľstva jednej zo štátnych organizácií. Obeť bola pred odchodom na materskú dovolenku v nadradenej pozícii, ktorú po nej následne prevzala neskôr obžalovaná právnička. Keď sa obeť vrátila z materskej, dostala svoju vedúcu funkciu späť.
Následne ju začali prenasledovať nevysvetliteľné zdravotné problémy – časté hnačky, prudké bolesti brucha, závraty, vracanie, mravčenie v končatinách, výrazná únava a svalová slabosť. Ťažkosti prichádzali spravidla pred dôležitými súdnymi alebo inými rokovaniami.

Trinásťnásobne prekročila odporúčanú dennú dávku

Za zdravotným stavom obete stál podľa rozsudku fakt, že jej podriadená pridávala do pitia preháňadlo, a to v období od mája 2013 do apríla 2016. trávenia žena časom poňala podozrenie, že s kohútikovou vodou na pracovisku nie je niečo v poriadku. Zverila sa manželovi a nadriadenému, ktorí jej neverili. Po požití vody však postihli črevné ťažkosti tiež aj ich, a riaditeľ sa preto rozhodol inštalovať v kancelárii obete kameru. Zábery po čase zachytili, ako podriadená primiešava do pohára laxatívum, a to v množstve trinásťnásobne presahujúcom maximálne doporučené dávkovanie.
Odsúdená k veci nevypovedal, kriminalistom iba stručne povedala, že čin nespáchala. Podľa psychologičky má sklony k manipulatívnemu správanie a prognóza jej vývoja nie je príliš dobrá – žena by totiž mohla v budúcnosti riešiť obdobnú situáciu opäť pasívnou agresivitou.