Traja český seniori uniesli mladú mamičku. Mužom hrozí 12 rokov.

1414

Čítaním ďalších svedeckých výpovedí a listinných dôkazov pokračovalo v stredu na ústeckom krajskom súdu hlavné pojednávanie v kauze minuloročného únosu ženy z Ústí nad Labem. Únoscovia boli podľa obžaloby traja seniori. Únos si mal objednať muž stredného veku, ktorý bol otcom rodinného priateľa unesenej. Súd by mohol rozhodnúť budúci týždeň.

Prípad sa odohral 31. januára 2016. Únos podľa obžaloby zosnoval päťdesiatpäťročný Petr R., ktorý je ako jediný z obžalovaných vo väzbe, uvádza štátna zástupkyňa. Jednému zo spoluobžalovaných seniorov vraj ponúkol 30.000 korún (1200 Eur), oslovený muž si vzal na pomoc ďalších dvoch svojich známych.

Na ženu si počkali pri škôlke, kam vodila dieťa. „Potom, čo dieťa odviedla, pristúpil k nej jeden a ukázal jej odznak mestskej polície. Preukázal sa aj príslušnosťou ku kriminálnej polícii s tým, že s nimi poškodená musí ísť na výsluch ohľadom drog,“ opísala žalobkyňa. Ženu potom údajne odviezli do obce na Ústecku a niekoľko hodín ju tam zadržiavali. Nakoniec ju ale pustili, bez toho aby získali nejaké peniaze.

Súd čítal výpovede známych obeti a ľudí z okolia obžalovaných, ďalších svedkov súd vypočul už skôr osobne. Rovnako tak znalcov, ktorí skúmali duševný stav obžalovaných. Jeden z nich trpí ľahkou demenciou a podľa znalcov zrejme už ani ne ni schopný vnímať zmysel a obsah pojednávania.

Vážnymi psychickými problémami trpí aj obeť. Matka dvoch malých detí je stále v starostlivosti odborníkov. „Po únose nejedla, strašne schudla. Mala nočné mory, hovorila zo spánku, niekedy aj kričala,“ uviedol partner ženy.

Hlavné pojednávanie sa chýli k záveru. Súd podľa predsedu trestného senátu Romana Felzmanna ešte zhodnotí návrhy na prípadné doplnenie dokazovania. Nevylúčil ale, že na budúci týždeň padne rozsudok. Obžalovaným hrozí až 12 rokov väzenia.