Exsiskára na úteku uniesli v malijskom hlavnom meste Bamako. Bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka (53), ktorý sa priznal k únosu syna prezidenta Michala Kováča.

Kosíkov právny zástupca hovorí o organizovanom únose, v hre sú podľa skúseného vyšetrovateľa aj ďalšie verzie jeho zmiznutia.

Patrí aj tento prípad do rubriky KRIMI?

Ľuboša Kosíka prepustili z väzenia v Mali v novembri minulého roka. Slovenské orgány sa ho napriek tomu neúspešne pokúšajú dostať naspäť do vlasti. Minulý týždeň malo podľa jeho miestneho právnika Youssoufa Keita zasiahnuť ozbrojené komando.

Čo vyplávalo na povrch: Blízky spolupracovník Čongrádyho Michal Vida svedčí o korupcii štátnej tajomníčky Jankovskej

„Môjho klienta so slovenským občianstvom, bývalého dôstojníka v jeho vlasti, minulý utorok uniesli ozbrojení muži z domu v Bamaku,“ uviedol pre agentúru AFP s tým, že podal trestné oznámenie. Viac informácií nemá ani jeho slovenský právny zástupca Martin Kanás, s ktorým v inkriminovaný utorok – 15. 1. 2019, naposledy komunikoval. „Od jeho manželky Denisy viem, zavolala mi vo štvrtok, že sa takáto vec stala, že mali prísť nejakí ľudia, dali mu kuklu na hlavu a odviedli ho na neznáme miesto,“ povedal Kanás.

Budú potrestaní únoscovia Michala Kováča ml.? Rozhodnú dnes na Ústavného súdu?

Čo s tým majú Slováci?

Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ
Variantov jeho zmiznutia môže byť veľa. Naše úrady sa domáhali jeho vydania, tak je možné, že únos mohol nafingovať, a tak sa vyhnúť trestnému postihu. Samozrejme, môžeme rátať aj s verziou, že ho uniesli, tak ako sa píše v médiách. Tretí variant je, že ho uniesli pre výkupné, pretože sa domnievali, že má peniaze, a ako sa zdá, niekto ho podporuje. Čo vylučujem, že za únosom je slovenská strana. My nie sme Rusi alebo USA, že agenti behajú po svete a zabíjajú teroristov. Toto by si nikto netrúfol.