Pistoriusa uznal súd vinným zo zavineného zabitia

795

Hendikepovaného juhoafrického športovca Oscara Pistoriusa uznal súd vinným zo zavineného zabitia priateľky Reevy Steenkampovej.
Sudkyňa Thokozile Masipová ho v piatok formálne zbavila obvinenia z úkladnej vraždy. Masipová vyniesla oslobodzujúci rozsudok v ďalších dvoch bodoch – vo veci údajnej streľby cez otvorené strešné okno auta z 30. novembra 2012 a držby streliva, ku ktorému legálne nevlastnil zbraň zodpovedajúceho kalibru. Pistorius je však vinný vo veci výstrelu z pištole v reštaurácii z 11. januára 2013.

Súd v Pretórii zatiaľ nerozhodol o treste, za zavinené zabitie hrozí obžalovanému maximálna sadzba 15 rokov, ale môže vyviaznuť aj s podmienečným odňatím slobody.
Thokozile Masipová už vo štvrtok uviedla, že bežec s amputovanými dolnými končatinami sa 14. februára 2013 podľa jej názoru nedopustil úkladnej vraždy. Prokuratúra ju vraj nepresvedčila, že Pistorius konal s úmyslom pripraviť modelku o život po mileneckej hádke.
Oscar Pistorius zastrelil Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu. Odmietol oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdil, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača.
Súd ho 22. februára 2013 prepustil na kauciu 1 milión randov (v prepočte 83 000 eur), zadržal mu pas, nariadil absolvovanie testov na alkohol a návykové látky, uložil mu povinnosť pravidelne byť k dispozícii úradom a zakázal mu komunikovať s obyvateľmi z blízkosti miesta činu v Pretórii. Najvyšší súd v Pretórii neskôr vyhovel odvolaniu proti podmienkam kaucie a vrátil obžalovanému pas.
Vynesenie rozsudku v hlavnej kauze sa očakával v piatok medzi 10.00 a 11.00 SELČ. Sudkyňa Thokozile Masipová oznámila, že výšku trestu oznámi 13. októbra. Horná sadzba za usmrtenie z nedbanlivosti je v JAR trest odňatia slobody na 15 rokov.