Politici sa neospravedlňujú

1099

Podnikateľ Marian Kočner na tlačovej konferencii takto reagoval na obvinenia Daniela Lipšica a Borisa Kollára. Ostro obvinil šéfa Sme Rodina Borisa Kollára z viacerých klamstiev a podvodov. Podrobne opisoval kauzy, do ktorých mal byť poslanec a majiteľ Fun Rádia zapletený. O päť rokov starom trestnom oznámení na vtedajšieho ministra Daniela Lipšica s ktorým sa nič nedeje.

Vyhlásil tiež, že trojica poslancov Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), Ľubomír Galko a Jozef Rajtár (obaja SaS) hovoria rozprávky, ak tvrdia, že podnikateľ Marian Kočner sa v kauze bytov v bratislavskom komplexe Five Stars Residence dopustil daňových podvodov.

„Bytovku nestavala moja firma, ale firma, v ktorej som bol len finančný investor. Moja firma mala k tomuto prípadu dve kontroly. Prvá, zameraná na DPH, sa začala 24. februára 2012 a skončila 26. marca 2012, teda ešte za vlády Ivety Radičovej a ministrovania Daniela Lipšica,“ povedal Kočner.
Druhá kontrola bola z Národnej kriminálnej agentúry a bola podľa jeho slov ukončená 13. decembra 2012 a nariadil ju Lipšic ako minister vnútra. „Obe kontroly boli s negatívnym výsledkom,“ zdôraznil podnikateľ.
Na margo obvinenia, že neodviedol DPH vo výške asi 600 tisíc eur, Kočner zdôraznil, že DPH bola odvedená na účet štátnej pokladnice vo výške 1.025.661,48 eura. „Kontrolou predložených dokladov neboli zistené porušenia zákona o DPH,“ citoval Kočner z protokolu daňovej kontroly.
Podnikateľ odmietol aj obvinenia, že nebola odvedená daň zo zisku.“Gro týchto bytov bolo predaných v roku 2015, teda daň sa platí až v roku 2016. Spoločnosť Inkasný servis dosiahla zisk z predaja týchto bytov 2.626.411 eur, ku dňu tlačovky trojice poslancov mal na účte 2.075.468,45 eura, čo je dostatočná čiastka na zaplatenie dane zo zisku. Peniaze neodišli do žiadneho daňového raja, odporúčam poslancom doštudovať problematiku,“ povedal Kočner s tým, že do parlamentu posiela Lipšicovi knihu o daňovom poradenstve aj s venovaním.

A na záver svojho vyše 45-minútového prejavu vyzval ľudí s ponukou. „Vyhlasujem verejnú ponuku. Každý, kto mi prinesie informáciu, ktorá je pravdivá a budem si ju vedieť overiť, na Borisa Kollára, dostane 10-tisíc eur. A každý, kto mi prinesie informáciu na Daniela Lipšica, dostane 100-tisíc eur. Určite sa nájde niekto, kto niečo také prinesie,“ vyhlásil Kočner.

Venoval sa téme – Poslanca Borisa Kollára, spomínal viacero káuz, v ktorých mal mať prsty. Vrátil sa aj ku fotografii, na ktorej bol Kollár s mafiánskym bossom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom na Kube.
„Vyvíja sa aktivita, aby boli k dispozícii pre médiá letenky z tejto cesty. Som presvedčený, že sa ich podarí získať. A pravdepodobne sa zistí, že ich kupovala Borisova firma aj pre Ondrejčáka. Viezli sa spolu lietadlom a sedeli vedľa seba, takže ťažko bude tvrdiť, že sa tam stretli náhodou,“ hovorí Kočner.

„Oligarchická megazlodejina“

Obvinil Kollára aj z „oligarchickej megazlodejiny.“ Tak Kočner nazval fakt, že Kollár predal 27 percent Fun Rádia Štátnemu rozvojovému fondu za 2,6 milióna eur. „A prednedávnom požiadal fond o odkúpenie tých akcií, ale už za 600-tisíc eur. Čiže dva milióny do vrecka pre Kollára,“ hovorí Kočner.

Kočner poukázal aj na ďalšie Kollárove, údajne náhodné kontakty s niektorými členmi podsvetia a spochybnil jeho poctivosť. Hovoril o tom, že Kollár s nebohými Petrom Steinhübelom a Romanom Deákom pašovali na tony striebro v tehličkách z Nemecka do Československa.

„Nezaplatili ani clo, ani daň a načierno ho predávali do zlatníctiev a klenotníctiev v Bratislave a Prahe,“ povedal Kočner s tým, že Kollár bol napríklad so Steinhübelom v aute, keď na neho strieľali.
Kollár kopal tehotnú matku

Kopal tehotnú matku svojho dieťaťa

Podnikateľ tiež Kollára obvinil, že bil budúcu matku svojho dieťaťa. „Kopal tehotnú matku svojho dieťaťa do brucha, do tváre, až kým som nepriskočil. Dieťa pod zákonom kopal dnes poslanec nad zákonom,“ vyhlásil Kočner.

Zároveň priznal, že na začiatku podnikania na Donovaloch mal s Kollárom dobrý vzťah.
„Viackrát som mu pomohol. Keď sa stal ministrom hospodárstva Jirko Malchárek, bola škrtnutá dotácia 24 miliónov korún stredisku, ktoré vlastnil Ľudovít Kaník. Volal mi Malchárek, či by sme peniaze nechceli, či nemáme nejaký projekt. Ja som vtedy nemal, tak som odvetil, že sa opýtam Kollára. Boris išiel na ministerstvo, doriešil si papiere a Kollárova firma dostala 24 miliónov korún. To, že sa mi za to zabudol poďakovať, ani nehovorím,“ povedal.