Najhoršie jedla oslavujú na internete úspech

1131

Stránky Someone Ate This (toto niekto zjedol) a Cook Suck (kuchárske príšernosti), ktoré oslavujú nepodarené snahy rádoby – labužníkov, sú nechutné a neodolateľné zároveň. A oba tieto servery majú na svete veľa stúpencov. „Tento server vznikol asi pred dvoma rokmi počas vrcholiacej svetovej krízy fotenie jedál, kedy si úplne každý robil fotografie vlastného jedla a nikto netušil prečo,“ hovorí bloger stojaci v pozadí servera Cook Suck. „Bola to úplná epidémie. Jednoducho som nemohol zostať stáť bokom a sledovať, ako pokračuje to ‘mňam – mňam pečená fazuľa na hrianky ‘.“ Zakladateľ a jediný prevádzkovateľ servera Cook Suck sídli v austrálskom Sydney a jediné, čo o sebe on – alebo ona – prezrádza, je, že sa vekom blíži k tridsiatke. ‘Tortilla miesto plienky’ 
Dvojica stojaci za losangeleským serverom Someone Ate This (SAT) presadzuje svoju misiu ešte o niečo dôraznejšie a zverejnené fotografie korenie šťavnatými komentármi („je naozaj ekologické použiť tortillu miesto detské plienky, ale pozor, aby ste sa pri večeri nepomýlili“). „Someone Ate This je jedálenský blog, ktorý stavia na zábavnosti kuchárskych prešľapov, mizerných fotografiách a najodpornejších veciach, čo si ľudia pchajú do hrtanu,“ hovorí spoluzakladateľ Jeffrey Max, tridsiatnik pôvodom z Dallasu. „Naše posolstvo je: Ak pri varení odvediete mizernú prácu, budeme si z vás robiť srandu.“ Spoločne s kamarátom Renem Arielom Sanem spustili SAT v máji 2012 a ako prvú zverejnili fotografiu zaschnutú televíznu večeru pokrytú želatínovou zhustnutou hnedou omáčkou.

Od tej doby dvojica zverejnila stovky nechutných (vizuálne i doslova) jedál vrátane záhadnej zmesi popísané ako „niekoľko plechoviek mačacieho žrádla na panvici“, nevydarený pokus o pizzu s popisom „dermatológova nočná mora“, alebo plech s cukrovinkami v podobe (asi) snehuliaka a komentárom : „Vráť nás do rúry, nech môžeme umrieť.“ Rolovať dole archívom SAT je skoro rovnaké ako sedieť v pohodlnom kresle s vrecúškom smažených zemiakových lupienkov. Viete, že by ste nemali, ale nemôžete sa od toho zradného potešenie odtrhnúť. “ Chceme len, aby sa ľudia zasmiali,“ cituje server CNN zakladateľa Someone Ate This. „Fotky naozaj ohavných jedál sme zbierali veľmi dlho,“ dodal San.
Aj keď ich delí rozľahlá plocha Tichého oceánu, znalci kulinárskych nepodarkov sa pustili do rovnakej misie a pátrajú po správnej kombinácii prísad, ktorá jediná zabezpečuje požadovaný výsledok. „Dokonalé príšerné jedlo vyžaduje mizernú fotografiu, hroznú estetiku servírovanie, iritujúce uhol záberu, zlé ingrediencie a – to je to najdôležitejšie – iluzórne dojem skvelosti, falošnú vieru, že to, čo dotyčný uvaril, je jednoducho fantastické. Že fotografie vášho jedla je skutočným darčekom pre nás všetkých na Facebooku alebo Instagramu, „uvádza Cook Suck.“ Najdôležitejšia vec, ako sa postarať, aby vaše jedlo vyzeralo nechutne, je použiť blesk,“ radí San.“A ak hodíte celé, natvrdo varené vajcia navrch, tak to veľa pomôže.“ „A ešte sa musíte k jedlu čo najviac priblížiť, nastaviť si na fotoaparáte najmenšiu možnú ohniskovú vzdialenosť,“ dodáva Max.
Autor Cook Suck uvádza, že na jeho serveri je taktiež prevádzka, „aby som si mohol dopriať jedlo, ktoré sa na ňom nikdy neobjaví“. San je konkrétnejší; ich server má asi 15 000 registrovaných stúpencov a denne zaznamenáva približne 150 000 otvorení od 50 000 unikátnych návštevníkov. To, čo Sano a Max robia, ich baví a nehodlajú s tým prestať. Jednu vec od nich ale nečakajte. „Nefotíme si to, čo jeme,“ potvrdzuje Max. „Máme rozum.“