Nórsky kráľ a kráľovná mali na výber pečenú kačku aj bryndzové pirohy

2275

Takáto ponuka hlavných jedál bola na slávnostnej večeri, ktorú podávali na počesť príchodu kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje na Slovensko ich hostitelia – prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Ako ešte pred ich historickou návštevou našej krajiny prezradila veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoenová, Jeho Veličenstvá sa tešili, že ochutnajú tradičné slovenské jedlá.
Na stoloch bola aj „trilógia z riečneho pstruha“ čiže obľúbená ryba pripravená na viacero spôsobov. Hostia mohli ochutnať terinu zo pstruha s tokajským prelivom, údeného pstruha s kaviárom či tenké plátky marinovaného pstruha s rukolou a medovou horčicou.
Na úvod sa ako prípitok podávala osvedčená hruškovica. Z destilátov sa v ponuke objavilo ešte známe slovenské brandy – Karpatské brandy špeciál. Z vín mali zastúpenie tri odrody suchých vín – Lipovina (ročník 2009), Chardonnay (ročník 2008) a v drevenom sude vyzrievané akostné značkové víno Petit Merle (ročník 2008). Jedného reprezentanta mali aj polosladké vína – Pálavu z minulého roka. Ako dezert sa podávala gaštanová tortička so šľahačkou a brusnicami.
Nórski šéfkuchári by na odvetu mali ponúknuť slovenskému prezidentskému páru možnosť ochutnať najobľúbenejšie nórske špeciality, napríklad morské plody. Slávnostná recepcia „Chuť Nórska“ sa bude konať v stredu (27. 10.) v Bratislave po koncerte nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars.