TOP: Jablková chuť Hontu bude aj s ukážkami majstrovstva šéfkuchára J. Žídeka

363

V sobotu 8. septembra sa bude súťažiť vo výrobe tradičných jedál, ktorých hlavnou ingredienciou musí byť jablko.
Ako TASR informovali organizátori akcie, na výrobu jedál v štyroch kategóriách – múčne, ovocné, mäsové jedlá a polievky bude dohliadať odborná porota. Jedlá sa budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia a svojím hlasom rozhodnú o diváckej cene.
Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko–uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z osemnástich v rámci celého Slovenska. Obec Ladzany iniciovala v minulom roku napríklad záchranu starých jablkových sadov nad dedinou, ktoré postupne kultivuje.
„Som veľmi rád, že aj takto sa nám postupne darí opäť zobudiť tradíciu pestovania jabĺk na Honte. Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Vďaka podujatiu sa zároveň aktivizuje aj obec, čo je takisto nesporným prínosom Jablkovej chuti Hontu po ladziansky,“ povedal starosta obce Miloš Čmela.
Hlavnými organizátormi podujatia sú okrem obce Ladzany, Občianske združenie tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálna poľnohospodárska komora v Krupine.
Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve Občianskeho združenia tradičná chuť do rôznych reštauračných zariadení v rámci Slovenska.
Počas celého dňa bude v Dome kultúry v Ladzanoch prebiehať výstava Ladzany a Ladzančania v minulosti, svoje umenie predvedú tkáči, medári, ovocinári, keramikári či syrári.