V Bruggách otvoria unikátny pivovod. Hlavný darca dostane fľašu denne

475

    Lokálny pivovar totiž vyriešil transport piva z produkcie do viac ako tri kilometre vzdialenej baliarne podzemným potrubím. Projekt je z časti financovaný pomocou crowdfundingu.

    Potrubie má byť podľa serveru CNN dokončené už tento rok v lete. Po uvedení do prevádzky by ním mali prúdiť až štyritisíc litrov za hodinu. Pivo poputuje z pivovaru De Halve Maan, ktorý sa nachádza v centre Brugg, do baliarne na okraji mesta. „Myslím si, že sme vôbec prvý pivovar na svete, ktorý toto robí,“ povedal Xavier Vanneste, ktorého rodina varí pivo v Bruggách už 160 rokov.

    Na prvý pohľad je to zhmotnený sen milovníkov piva. Niet preto divu, že sa projekt v Bruggách teší veľkej obľube. „Dostali sme celý rad ponúk od ľudí, nech pokojne vedieme potrubia u ich domov. Mali len jednu podmienku – že im zariadime odberné miesto,“ vysvetľuje Vanneste.

    Nanešťastie pre pivného znalca však má celý projekt oveľa obyčajnejší dôvod. Má vyriešiť komplikovanú dopravu uvareného piva do baliarne. V roku 2010 ju totiž pivovar presunul na okraj mesta. Prevoz pomocou veľkých cisterien sa však ukázal ako veľký problém. Manévrovanie uprostred malých historických uličiek Brugg nerobilo radosť majiteľom pivovaru ani miestnym obyvateľom.

    Vanneste preto v roku 2014 prišiel s odvážnym nápadom – vybudovať pre dopravu piva podzemné potrubia. Aby do projektu zapojil všetkých obyvateľov Brugg, rozhodol sa výstavbu z časti financovať pomocou peňazí od dobrovoľných darcov. Celkom výstavba prišla v prepočte na 4 milióny eur.

    Dobrodinci za svoje peniaze pochopiteľne dostali pivnú odmenu. V takzvanom zlatom členstve, ktoré si záujemca zaplatil venovaním sumy 7 500 eur, získal doživotný prísun jednej fľaše piva Brugse Zot Blond denne a 18 pohárov s vlastným dizajnom. K tomu všetkému navyše VIP pozvánku na slávnostné zahájenie prevádzky unikátnu dopravu piva.

    Jedným z najštedrejších darcov sa stal Philippe Le Loup, ktorý v Bruggách prevádzkuje vyhlásenú reštauráciu Poules Moules Restaurant. Na výstavbu pivovodu venoval v prepočte 10 tisíc eur. „Pivo mám rád. Pijem ho každý deň,“ vysvetlil svoj vysoký príspevok.