Mexická kapela zahrala a zmizla. Teraz sa tela muzikantov našla v studni

728

Vraždy hudobníkov nie sú v Mexiku ničím zvláštnym. V naprostej väčšine však ide o kapely, ktoré v piesňach oslavujú určité drogové kartely a narkobaronov. Takýmto spevákom a muzikantom sa hovorí „narcocorridos“ a občas za svoje vzlietne slová zaplatí životom.
Lenže to nebol prípad kapely Kombo Kolombia, ktorej členovia sa venovali tradičnej kolumbijskej folkovej hudbe zvanej vallentano. V textoch väčšinou ospevovali krajinu, sťažovali si na tvrdý život alebo ľutovali premárnených, navždy stratených lások.
Minulý štvrtok si kapela zahrala naposledy. Podľa svedkov Kombo Kolombia zahrala v bare La Carreta súkromnej spoločnosti. Na party v nuevoleónském meste Hidalgo, ktoré leží niečo málo cez štyridsať kilometrov od tamojšej metropoly Monterrey, bolo toho večera asi päťdesiat ľudí.
Druhý deň lokálne médiá zaplavili správy zúfalých príbuzných hudobníkov, ktorí sa z „kšeftu“ nevrátili domov. Rodiny a priatelia našli len ich prázdna auta blízkosti baru a začali sa obávať najhoršieho. V pondelok začal osud muzikantov dostávať kruté obrysy. Mexická polícia našla v studni pri meste Mina dvanásť tiel, z ktorých najmenej štyri patrila hudobníkom. Identifikovali je príbuzní.

Zaviazané oči, autá, výstrely
Doposiaľ nie je jasné, prečo ich niekto zavraždil. Zrejme však išiel cielene práve po muzikantoch. Jednému z nich sa podarilo uniknúť a španielskej verzii britskej stanice BBC opísal, že osudnej noci vpadla do klubu skupina asi desiatich ozbrojencov a mužou uniesli. Zaviazali im oči a niekoľko hodín je kamsi viezli v terénnych autách. Potom zazneli výstrely, spomínal muž podľa polície. Ako sa mu podarilo uniknúť, muži zákona neuviedli.
„Hľadanie bude pokračovať … aby sme zistili, koľko ešte tiel tam môže byť ukrytý,“ povedal hovorca polície štátu Nuevo León Jorge Domene potom, čo ich zo studne vytiahli dvanásť. Polícia teraz vypočúva ďalších účastníkov večierku, na ktorom skupina vystupovala, aby zistila možný motív zločinu.