Karneval v Benátkach

1449

Brazílska temperamentnosť 

Darmo budete v našom malom štáte vyčkávať sprievod polonahých tanečníc  s honosne zdobeným kostýmami. Ak chcete zažiť ozajstnú pulzujúcu karnevalovú zábavu, budete nútení vycestovať ďaleko za naše hranice, najlepšie priamo do srdca samby a domova temperamentných tanečníc a tanečníkov, do Rio de Janiera. 

Každoročné pouličné slávnosti sa stali tradíciou Rio de Janiera v roku 1935. Na tento mesiac sa školy samby, amatérski tanečníci a obyčajní ľudia pripravujú skoro celý rok. Samba koluje Brazílčanom v žilách už od narodenia, tak ako aj súperenie, a preto sa táto slávnosť spája aj so súťažou, ktorej sa zúčastňujú sambadrómy, čiže tematicky vyzdobené vozy s tanečníkmi.

Ak sa vám máli dav tanečníkov v Riu, odskočte si do mesta Reclife, ktoré je známe svojím najväčším karnevalovým sprievodom, ktorý má 1,5 milióna účinkujúcich. Malý karneval bez tradičného návalu turistov sa vám podarí nájsť v meste Salvador, v ktorom ho otvorili prvýkrát v roku 2005. Okrem Brazílie sa oslavuje napríklad aj v Trinidade, Bolívii, Uruguaji, Kolumbii alebo v americkom New Orleans.

Karneval po taliansky

Taliani nechcú zaostať stáť v tieni Brazílčanov, a tak aj v krásnych Benátkach budete mať šancu užiť si neopakovateľnú zábavu v maskách. A krásny program je aj tu. Benátsky karneval má korene až v 11. storočí, keď sa aspoň na niekoľko dní stratili rozdiely medzi vrstvami, najmä vďaka vďaka maskám a neviazanej zábave . Benátsky karneval začína v druhom februárovom týždni a končí v posledný deň tohto mesiaca. Na rozdiel od roztopašného brazílskeho karnevalu pôsobí tento honosne, ponúka turistom možnosť vrátiť sa spať do histórie a zmeniť sa na pár hodín denne na niekoho úplne anonymného. 

Fašiangy, Turice 

A ako to je u nás? Užívať si rytmus samby a latinskoame-rických rytmov si budete môcť jedine na dobrej párty, alebo ak máte pevné nervy, tak si zorganizujte „žúrku“ u vás doma, 

s podmienkou, že všetci pozvaní prídu v kostýmoch. Niečo podobné karnevalu u nás predsalen existuje. Sú to fašiangy, pre ktoré sú charakteristické plesy, karnevaly, zábavy a rôzne hry. Okrem toho, ku fašiangom patrí aj dobré jedlo a absolútnym hitom sú pečené šišky a pražený karamel. 

 

V tomto čase vám nikto nebude zazlievať, keď sa do podniku vrútite v pračudesnom oblečení a budete sa hlučne baviť. Február sa priam núka na každodenné párty od neskorého poobedia až do skorého rána. Žiaden strach, v marci už budete môcť hodiť svoju vyčerpanosť na jarnú únavu!