Brutálna vražda v chatke číslo 28. Nevyriešená záhada, ktorá dodnes straší kalifornske letovisko

3305
Obraz hrôzy. Policajné snímky ukazujú, že telá obetí ležala v kaluži krvi.

Slnečná Kalifornia, príjemná chatová oblasť, vyhlásená turistická destinácia … Znie vám to ako popis ideálnej dovolenky? Možno kdekoľvek inde, len nie v letovisku Keddie, tam by sa vám asi dobre nespalo. V roku 1981 tam totiž došlo k brutálnej niekoľkonásobnej vražde, ktorá dodnes nebola vyriešená. A údajne tam straší!

12. apríla sa štrnásťročná Sheila Sharp vracala od kamarátky, u ktorej prespala, do chatky č. 28 v letovisku Keddie. Jej rodina tam bývala už celé dva mesiace. Scéna, ktorá ju však po návrate privítala, navždy uvrhla desivý tieň na túto obľúbenú lokalitu.

Nábytok bol rozbitý a všetko, vrátane stien, bolo pokryté krvou. Telo Sheilinej matky, Glenny Susan Sharp, bolo nahé, zviazané a zohavené takmer na nepoznanie. Zviazaní a brutálne popravení boli aj jej brat John spolu s kamarátom Danom Wingatem. O rok mladšia Sheilina sestra Tina v chatke vôbec nebola. Ďalší dvaja mladší súrodenci a ich kamarát pritom celý čas pokojne spali vo vedľajšej miestnosti.

Chatka č.28. v Keddie. Tu sa roku 1981 odohrala jedna z najzadnejšej a najbrutálnejších vrážd v histórii Kalifornie.

Predošlý večer videlo niekoľko svedkov Johna s Danom, keď sa vracali z túry. Vyšetrovatelia odhadovali, že vrahovia sa k nim pripojili buď už cestou alebo si na ne počkal v chate. Približne okolo desiatej hodiny večer potom nastalo peklo. Obete boli zviazané páskou a drôtami a asi desať hodín čelili brutálnemu mučeniu. Miesto činu pripomínalo scénu z hororu. Vrahovia k svojmu perverznému zámeru použili kuchynské nože a tesárske kladivo, pričom rozbili celú izbu. Preto bolo veľmi zvláštne, že susedia v chatke, ktorá bola vzdialená zhruba päť metrov, v noci vraj vôbec nič nepočuli.

Obete boli John (15), jeho priateľ Dana Wingate (17), sestra Tina Sharp (13) a matka Glenna Sharp (nie je na fotografii)

Keď na miesto dorazila polícia, po Tine Sharp nebolo ani stopy. Vyšetrovania však odhalilo, že prišla domov práve v priebehu šialeného besnenia vrahov, a tí ju preto potom uniesli. Bratia Sharpovi, ktorým bolo vtedy len pár rokov, neskôr tvrdili, že Tinu videli prísť do domu a zahliadli aj dvoch údajných vrahov. Na základe ich popisu vznikli aj podobizne oných dvoch podozrivých. Avšak aj napriek rozsiahlemu pátraniu sa ich nikdy nepodarilo dolapiť. Vynorilo sa mnoho špekulácií, najčastejšie o spojenie rodiny s drogami alebo o satanistických maniakoch. Až po dlhých troch rokoch sa pri vodopádoch, zhruba 75 kilometrov vzdialených od letoviska Keddie, našla lebka, ktorá patrila Tine. Zvyšok tela ale nikdy nebol objavený.

Nájdené nahé telo matky bolo zviazané a zohavené na nepoznanie.

Kedysi známa a veľmi obľúbená destinácia sa po hrozivých vraždách stala veľmi obávanou a upadala do zabudnutia. Majiteľ Gary Mollath sa ale aj napriek tomu snažil Keddie udržať pri živote, avšak chatky čoraz viac priťahovali maximálne bezdomovcov a vandalov. Aj keď sa občas podarilo pár domčekov prenajať výletníkom, ten s číslom 28, ktorý dostal prezývku „vražedný dom“, zostával vždy prázdny.

Nebohá Sue so svojimi deťmi.

Netrvalo dlho a začali sa šíriť zvesti, že v chate straší. Miestny tvrdili, že z nej počuli stonanie a nárek a v oknách videli tiene a tmavé postavy. Z prázdnej budovy sa vraj tiež ozývali zvuky búchajucích dverí a kroky. Mollathova nevlastná dcéra raz videla na kuchynských dverách chatky, o ktoré boli opreté vidly, vyryté slovo „NO“. O pol hodiny neskôr však boli vidly aj nápis preč. Gary Mollath sa po rokoch, v roku 2004, rozhodol chatku zbúrať. Napriek tomu ale prázdniny v Keddie moc ľudí nelákajú. Podľa Annette Martin, ktorá sa živí ako médium, vraj totiž obete násilných a nevyriešených prípadov často na mieste vraždy zostávajú, pretože ich duše sú traumatizované a nevedia, že sú mŕtve. Annette tiež dodáva, že ani zničením budovy sa ľudia nepokojných duchov nezbavia. Je teda možné, že nešťastné duše brutálneho zločinu sa stále potulujú niekde v letovisku Keddie.

Každú z obetí vrah utĺkol tesárskym kladivom.
Obraz hrôzy. Policajné snímky ukazujú, že telá obetí ležala v kaluži krvi.
Vražedné nástroje: kuchynské nože a tesárske kladivo.
Na základe rozprávania detí, ktoré prežili besnenie v chatke, polícia zverejnila podobizne vrahov.
Vražedný dom stál na mieste až do roku 2004, ako chatu nechal strhnúť majiteľ kempu.
Výjav ako z hororu: Potrhaná matrace nasiaknutá krvou, okolo rozhádzané detské papuče.
Obete mali ruky zviazané páskou.
Miesto činu. Sú vidieť stopy po násilí a fŕkance krvi.
Pohľad na vstupnú bránu letovisku Keddie v Kalifornii, ktoré zíva prázdnotou.