Vyšetrovanie tragickej nehody, ktorá sa stala na Klatovskom letisku vlani v auguste, je už na konci. Nemecký parašutista († 53), ktorý tu prišiel o život, otvoril si neskoro záložný padák. Ten potom už nemohol dostatočne zbrzdiť rýchlosť pádu.

Tragédia sa odohrala 7. augusta pri pokuse o nemecký národný rekord vo vytváraní veľkých formácií. Zo štyroch lietadiel vo výške 4800 metrov zoskočila 80 parašutistov a začali vytvárať vopred dohodnutý obrazec.

Vo výške cca 1800 m sa skupina rozdelila, parašutisti aktivovali svoje padáky a postupne pristávali. Lenže pri konečnom zostupe na pristátie sa dvaja cudzinci, inak skúsení parašutisti, zrazili.

Prvý parašutista (56) narazil do vrchlíka druhého († 53), ktorý práve vykonal otáčku o 180 stupňov priamo do cesty tomu prvému. Starší muž sa pri tom ľahko zranil, odhodil ale okamžite hlavný padák, aktivoval záložné a bezpečne pristál.

„Než sa mi podarilo vymotať zo šnúr, mal som pocit, že ma môj padák nenesie, že nemôžem letieť. Hneď ako som sa vymotal zo šnúr, vykonal som odhod hlavného padáku a okamžitú ručné aktivoval záložný padák,“ opísal situáciu starší parašutista, ktorý pristál asi 150 metrov od svojho odhodeného hlavného padáku.

Druhý parašutista chvíľu letel s poškodeným hlavným padákom. „Po krátkej výdrži vo voľnom páde aktivoval záložný padák, ktorého vrchlík sa otvoril, ale s ohľadom na malú výšku dostatočne nezabrzdilo rýchlosť pádu,“ uviedli vyšetrovatelia Ústavu pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd.

Muž, ktorý sa parašutizmu venoval od roku 1991 a na svojom konte mal 3000 zoskokov, utrpel pri náraze do zeme zranenia nezlučiteľné so životom.