Cukrové kóma naozaj existuje. Glukóza zhoršuje výkonnosť mozgu

1778

Snáď každý z nás to v živote niekedy zažil – keď sa prejeme ťažkým jedlom v reštaurácii alebo podnikneme nájazd na cukráreň, po eufórii spojené s pôžitkom nasleduje únava a horšie nám to myslí.

Tento stav označovaný niekedy ako „cukrovej kóma“ bol predmetom početných debát medzi vedcami. Nedávna štúdia výskumníkov z novozélandskej University of Otago naznačuje, že jednoduché cukry ako trebárs glukóza majú skutočne vplyv na naše poznávacie schopnosti, avšak nie tak, ako by sme si priali. Spomaľujú totiž reakcie a znižujú pozornosť.

Tím z University of Otago testoval 49 ľudí, aby zistili, ako jednoduché cukry obsiahnuté bežne v sladidlách, džúsoch a cukrovinkách ovplyvňujú kognitívne schopnosti človeka. Tí boli v určitých časových intervaloch rozdeľovaní do rôznych skupín a konzumovali nápoje obsahujúce buď glukózu, sacharózu, fruktózu, alebo placebo – umelé sladidlo sukralózu.

Následne všetci účastníci podstupovali totožné testy kognitívnych schopností, ktoré skúmali rýchlosť ich reakcií, pamäť a pozornosť. Súčasne im bola tiež meraná hladina glukózy v krvi.

„Naša štúdia naznačuje, že „cukrová kóma „- pokiaľ ide o glukózu – je naozaj skutočný jav, keď sa hladina pozornosti znižuje po konzumácii cukru obsahujúceho glukózu,“ hovorí vedúci autor Mei Peng.

Ukázalo sa, že najhorší vplyv na výsledky testov mala glukóza a sacharóza čiže stolný konzumnej cukor, ktorým si bežne prisladzujeme pokrmy. U ďalších dvoch testovaných cukrov, fruktózy (ovocný cukor) a sukralózy (umelé sladidlo), vedci nepreukázali tie isté negatívne účinky na ľudskú myseľ. S fruktózou totiž ľudský organizmus nakladá inak. Je metabolizovaný v pečeni a na rozdiel od glukózy neprekročí hematoencefalickú bariéru.

To však neznamená, že konzumácia ovocného či umelého cukru je riešením. Oba druhy totiž vo väčšej ako malej miere škodí ľudskému zdraviu, a ako ukázala štúdia UCLA z roku 2012, v dlhodobejšom horizonte vedie nadmerné požívanie fruktózy k poruchám učenia a pamäti. Ako biely, tak i ovocný cukor sa dnes pridáva do veľkej škály potravín a nápojov, od kečupov cez údeniny až po smotanu do kávy. Spotrebitelia tak ani nemajú prehľad o tom, koľko jednoduchých cukrov bežne konzumujú, takže nevedomky zažívajú každú chvíľu nejaké minicukrové kóma.