Dnešné kurčatá sú štyrikrát väčšie ako pred šesťdesiatimi rokmi! Vieme, prečo

1466

Hydina už nie je to, čo bývala. Počas posledných šiestich dekád sa váha sliepok zdvojnásobila a oproti roku 1957 sú kurčatá dokonca štyrikrát väčší. Kuracie prsia, ktoré dnešní stravníci s takou obľubou konzumujú, nadobudli o 80 percent väčšieho objemu. Kanadskí vedci pre to majú jednoduché vysvetlenie.

Príčinou rapídneho rastu hydiny nie sú rastové hormóny, ako by sa človek mohol obávať, ktoré napokon ako na Slovensku, tak aj v EÚ alebo napríklad aj v Spojených štátoch amerických je zakázané do krmív pridávať. Kurčatá sú väčšie vďaka šľachteniu a vysoko bielkovinovej strave.
„Od štyridsiatych rokov začali preteky – súťaž o kura budúcnosti, ktorej ideou bolo chovať kurčatá hlavne pre mäso,“ vysvetlil vedúci výskumu Martin Zuidhof z kanadskej univerzity v Alberte. „Mäsový priemysel išiel po najrýchlejšie rastúcich, najefektívnejších plemenách,“ dodal.

Jeho tím chcel skúmať, akým spôsobom sa zmenila genetika kurčiat. Na účely výskumu sa použili tri plemená brojlerových kurčiat: tie, čo sa bežne chovali v roku 1957, ďalšie z roku 1978 a nakoniec plemeno z roku 2005 nazvanej Ross 308. „kŕmili sme ich všetky rovnakou potravou a nepridávali žiadne hormóny,“ zdôraznil Zuidhof. A k akému výsledku jeho tím dospel?

Kurčatá plemena Ross 308 rástli o mnoho rýchlejšie ako tie z roku 1978 a bola štvornásobne väčšia ako ich predchodcovia v roku 1957!

Zuidhof uisťuje, že zmeny nie sú výsledkom genetických manipulácií, ale výberovým šľachtením a výdatnejšou výživou. „Keď ich budeme o polovicu menej kŕmiť, vyprodukujeme kurčatá porovnateľné s tými pred 50 rokmi,“ podotkol odborník na chovateľstvo. Obavy z konzumácie dnešných kuracín preto považuje za smiešne. „To je to isté, ako keby ste povedali, že je nebezpečné jesť väčšiu mrkvu,“ poznamenal pre noviny The Huffington Post.