Slivkový mrežovník

1890

Ako na to:

Do misky si dáme múku, heru, vajcia, práškový cukor, kypriaci prášok, mleté orechy a štipku soli.
Rukou dbanlivo miesime cesto, pokým sa nám nespojí. Ak sa nám lepí, pridáme múku.
Cesto by nemalo byť moc tvrdé, aby sa nám dobre vygúľavalo. Rozdelíme ho na polovicu. Jednu polovicu dáme do mikroténového sáčku a dáme ho do chladničky.
Na vymastený plech vygúľame druhé cesto pomocou malého valčeka. Cesto roztiahneme rovnomerne. Ak sa nám lepí na valček, poprášime ho trochou múky.
Na takto pripravené cesto dáme slivkový lekvár a pomocou gumennej „vylizovačky“ roztiahneme slivkový lekvár rovnomerne.
Druhú polovicu cesta vytiahneme z chladničky a vytvarujeme z neho hrubý rovnomerný valček (pomocou prstov). Odkrajujeme z neho menšie časti, podľa potreby. Tieto menšie časti opatrne a jemne vygúľavame pomocou prstov do strán. Takto nám vznikne „had“, ktorého pomocou rúk prenášame na koláč. Môžeme si pomôcť pravítkom, kvôli dĺžke cesta, ktoré potrebujeme vygúľať.
Ak máme spodnú časť hotovú, pripravíme si vrchnú, ktorú dávame z opačnej strany. Do vzniknutých okienok poukládame celé vlašské orechy.
Pečieme v rozohriatej rúre na 190°C asi 25 min. – do hneda.
Podávame poprášené práškovým cukrom.

www.dobre-recepty.sk