Záchranár Vít Samek sa snaží pomáhať znásilneným ženám z Ukrajiny podávaním špeciálnych liekov, po ktorých neotehotnejú. Nikto by však nečakal, že jeho dobročinné konanie bude niekto haniť či kritizovať. Aj napriek tomu sa niekto našiel – Hnutie Pro život ČR. Podľa nich by vraj bolo lepšie miesto lieku Postinor poslať napríklad korenisté spreje alebo „klaksóny“… Samkovi sa medzitým podarilo počas 24 hodín vybrať viac ako 1,3 milióna korún (52tisíc eur). Teraz už má takmer 500 „tabletiek po“, ktoré môžu pomôcť ženám po sexuálnom násilí.

Vít Samek sa od kamaráta, ktorý na Ukrajine bojuje proti ruským okupantom, dozvedel o tom, že tamojšie ženy potrebujú pomôcť. Po správach o zverstvách páchaných napríklad v Buče totiž dochádzalo k znásilňovaniu bezbranných žien.

A tie teraz potrebujú lieky fungujúce ako „núdzová antikoncepcia“. Podať sa dajú aj 5 dní po znásilnení. „Oslobodzujú sa ďalšie a ďalšie obce. Toto bude na dlhšie. Je to strašné, ale v Buče to už nepomôže. Ďalším ale áno,“ píše Samek na Facebooku.

Samek je v kontakte s Ukrajinskou ambasádou a gynekologičkou v Kyjeve. Ľudia im za 24 hodín poslali viac ako 1,3 milióna korún (52tisíc eur)! Spájajú sa s nimi aj firmy, ktoré chcú pomôcť. „Máme úžasnú zľavu a sľúbené v podstate neobmedzené množstvo Ellaone. Vyzerá to, že budeme nakupovať aj ďalšie vybavenie súvisiace s týmto peklom na zemi,“ napísal záchranár.

Neskôr informoval o tom, že už potrebné pilulky po zohnali. „Zdravotnícka skupina EUC rozbila prasiatko a uhradila polovicu ceny, takže naše nákupy v ich lekárni boli niekde okolo dvoch stoviek Kč. za tabletu,“ uviedol zdravotník s radosťou.

Potrebujeme „tabletky po“ pre znásilnené, hlási zdravotník.

 Pomáha, ale aj tak ho  kritizujú 

Samkova správa o pomoci sa dostala k stovkám ľudí, niektorí okamžite začali posielať peniaze, iní sa snažili pomôcť s dodaním tabletiek, dojednaním zliav alebo jednoducho ponúkali akúkoľvek pomoc. „Tak fajn, máme na nákup desiatky tisíc. Potrebujeme liek ELLAONE 30mg a potrebujeme ho veľa. Viete to niekto zariadiť za nižšiu cenu ako 460 Kč?“ píše Samek ďalej.

Lenže nikto by nečakal, že ho za jeho pomoc začnú kritizovať. Avšak to práve urobila nezisková organizácia Hnutia Pro život ČR, ktorá pomáha nečakane tehotným ženám. „Takto vyzerá funkčná pomoc? ‘Tabletky po’ pre znásilnené Ukrajinky? Naozaj by nás zaujímalo, ako to zabráni ďalším znásilneniam. Skutočným liekom pre ktorúkoľvek ženu, ktorá zažila znásilnenie, nie je nejaká tableta, ale kvalitná psychologická pomoc,“ napísali vo svojom statuse.

Príspevok neskôr zmazali, zrejme kvôli obrovskej vlne nesúhlasu a kritiky, ktorá sa na ich stranu zniesla. Dodávajú, že je nutná aj prevencia, ktorá by znásilneniu mohla pomôcť. „Prečo Česi neprispejú namiesto toho na nákup húkačiek, korenistých sprejov alebo elektrických paralyzérov,“ pýtajú sa. Zrejme si myslí, že by sprej proti samopalom vyzbrojeným Rusom na Ukrajine pomohol. To nie je ani ako žart dobré!

Ženu zachránil pred znásilnením jej pes, útočníka uhryzol do nohy

 „Fanatici zo  sekty“ 

V komentároch napísali, že by bolo najlepšie, keby sa ženám rozdali „deviatky alebo ákačky“. Podľa všetkého myslia pištole a samopaly. „Hnutie pre život’ pod príspevkom o dodávkach Postinoru pre znásilnené ženy na Ukrajine. Keď tvoju ideológiu dostihne realita,“ kritizuje hnutie na facebooku Stanislav Hruby.

A nie je jediný, kto s výrokmi neziskovej spoločnosti nesúhlasí. Pridal sa aj člen KSČM Jiří Dolejš: „Fanatici zo sekty „‚Hnutie pre život““ radia znásilneným Ukrajinkám, aby rozhodne nepoužívali postkoitálnu antikoncepciu, ale nabudúce aby si vzali na tých zverských násilníkov húkadlo. No môže byť niekto naozaj taký zabednenec?“

Keď policajt vraždí: Telo krásnej manažérky (†33) sa dalo identifikovať už len podľa zubov! 

K výrokom sa vyjadril v komentároch zmazaného príspevku aj sám Samek. „Napísal by som vám: ‚Prepásli ste dobrú príležitosť mlčať.’ Ale to by som nebol ja. Takže: Hoďte sa o zem,“ odkázal im. „Nič odpornejšieho už dnes na internete nenájdete. Extrémisti z HPŽ by najradšej nútili znásilnené ženy (nechcem vôbec si predstaviť tú vojnovú hrôzu, čo majú za sebou) donosiť deti vojnových zločincov,“ vyjadrila sa novinárka Apolena Rychlíková.

Občas dochádza aj na ostrešie odkazy. „Číre šialenstvo a zlo. Chcípnite, vy svine fanatické,“ odkazuje Jaroslav Cerman na sociálnej sieti. Ku všetkému sa vyjadril aj moderátor Martin Veselovský: „V Hnutí Pro život ČR sa buď zbláznili, alebo od 24. februára žijú na inom kontinente. Myslíte vážne, že by ste na Ukrajinu posielali korenisté spreje a húkadlá? A všimli ste si, že tam je ruská armáda plná chlapov, ktorí za sebou nechávajú stovky a stovky mŕtvych civilistov?“