Zadržanie pri protestoch a následne rovno predvolanie, z ktorého vyplýva povinnosť dostaviť sa na vojenskú správu. Rusko našlo po vyhlásení čiastočnej mobilizácie nový zdroj pre svoju armádu. Celkom polícia pri stredajších protestoch zadržala 1 323 ľudí, z toho najmenej 549 v Petrohrade a 509 v Moskve, uvádza web OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy.

Informácie o odovzdávaní predvolaní podľa OVD-Info prišla zo štyroch moskovských policajných oddelení. Jednému zo zadržaných sa potom policajti a úradníci vyhrážali desaťročným odňatím slobody, pokiaľ dokument neprevezme.

Protesty v ruských mestách vypukli v deň, keď prezident Vladimír Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

Podľa ministra obrany Sergeja Šojgua má byť do armády povolaných 300 000 založákov s vojenskou skúsenosťou. Ukrajinskí a západní pozorovatelia krok vykladajú ako nepriame priznanie neúspechu od februára trvajúcej ruskej vojny na Ukrajine.

Proti niektorým protestujúcim v uliciach zasahovali v stredu policajní ťažkoodenci veľmi tvrdo, šmýkali s nimi po zemi alebo ich násilím odnášali do pristavených antónov. Jedna mladá žena v Moskve stratila pri zatýkaní vedomia. V niektorých prípadoch boli podľa OVD-Info ľudia zadržaní preventívne s využitím systému rozpoznávania tváre v metre.
Mnoho Rusov sa snaží vyhnúť možnému predvolaniu do armády odchodom z krajiny. V stredu tak len niekoľko hodín po ohlásení čiastočnej mobilizácie začali miznúť letenky do krajín, ktoré majú s Moskvou bezvízový styk.

Najbližšie priame lety z Moskvy do Istanbulu, Jerevanu alebo Baku boli úplne vypredané. Navyše prudko vzrástli ceny neskorších letov. V stredu stála letenka na najbližší, teda piatkový let do Istanbulu 85 000 rubľov (1 435 eur) a na let do Jerevanu dokonca 103 000 rubľov (1 739eur), uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Urobím čokoľvek, ale na front nepôjdem,“ povedal BBC jeden z mužov oslovených v Moskve. Doplnil, že sa radšej nechá zavrieť do väzenia, než aby sa zmieril s vysokou pravdepodobnosťou smrti vo vojne. „Fyzickú schránku treba zachovať čo najdlhšie,“ dodal.

Ruskí jastraby vítajú totálnu vojnu!

Napríklad hlavný vojenský komisár Kurskej oblasti Vladimír Rodionov uviedol, že od stredy je zakázaný odchod z regiónu tým obyvateľom, ktorí sú vedení na zoznamoch vojenskej správy ako záložníci.

Aj právnik a poradca v oblasti ľudských práv Pavel Čikov upozornil, že vojakom rôznych hodností v zálohe sa zakazuje odchod z ich domovských regiónov.

Podľa britského ministerstva obrany sa Rusko pri mobilizácii pravdepodobne bude stretávať s logistickými a administratívnymi problémami už pri snahe zhromaždiť avizovaných tristotisíc záložákov. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si myslí, že mobilizácia nebude mať v budúcich mesiacoch na priebeh vojny podstatný vplyv.