Odborníkov v oblasti výživy dlho trápil tzv. eskimácky paradox. Bolo známe, že strava, v ktorej prevládajú potraviny živočíšneho pôvodu, teda s vysokým obsahom živočíšnych tukov a cholesterolu, vyvoláva v cievach chorobné zmeny. Tie nakoniec vyústia do infarktu srdcového svalu či mozgovej porážky. Až hlbší biochemický výskum vysvetlil tento paradox.

Tuk rýb a iných morských živočíchov, ako aj morských rias sa totiž podstatne líši od tuku našich domácich zvierat. Obsahuje málo škodlivých nasýtených mastných kyselín, ale na druhej strane je bohatý na zvláštny druh nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú osobitnú štruktúru a nazývajú sa n-3 /v staršej literatúre tiež omega – 3/ mastné kyseliny. Tieto látky majú v tele jednak funkciu stavebnú, pretože vytvárajú vnútrobunkové priečky v mozgových a iných bunkách, jednak úlohu regulačnú, pretože z nich vznikajú hormónom podobné látky – prostanoidy. Tieto zvláštne zlúčeniny kontrolujú krvnú zrážanlivosť, krvný tlak, zápalové procesy a ešte veľa ďalších životne dôležitých pochodov. Vďaka tomu pôsobia n-3 mastné kyseliny protiskleroticky a ochraňujú Eskimákov pred cievnymi chorobami. Preto má protisklerotická strava obsahovať hojnosť rýb. Ukázalo sa, že aj naše sladkovodné ryby obsahujú n – 3 mastné kyseliny, i keď množstvo týchto pozoruhodných látok je vyššie v morských rybách.

pix ryby

Vianočné nešťastie, ktoré sa však môže stať aj inokedy: 

Kosť v krku
Kostička zapichnutá niekde vo vnútri krku dokáže poriadne potrápiť. Pacienti prichádzajú na pohotovosť s nešťastným výrazom na tvári, sťažujú si na bolesť v krku a dušnosť. Pri dôkladnom vyšetrení, niekedy i s použitím endoskopických metód, možno vidieť biely hrot, ktorý dráždi okolité tkanivo.

Lekár pacientovi najskôr znecitlivie postihnuté miesto, potom sa snaží peánom, čo sú také zvláštne nožničky, kosť vytiahnuť. Nie vždy to ide ľahko. Ak je pacient silný fajčiar, komplikuje prácu prehĺtanie a kašeľ. Malé deti sa väčšinou boja lekárskych nástrojov, rodičia a sestrička ich musia pri vyšetrení pevne držať. To zanecháva veľmi nepríjemnú spomienku.

Niektorí nešťastníci prichádzajú na lekársku pohotovosť s kosťou v krku až po štedrovečernej polnoci, a to vtedy, keď neodolali chutným dobrotám, ktoré si tajne vzali z chladničky. Najčastejšie ťahajú lekári kostičky z krčných mandlí alebo miest okolo koreňa jazyka. Ak sa kosť zapichne nižšie, potom je väčšinou nutné pacienta prijať v nemocnici a kosť vybrať v celkovej narkóze. V povianočnom období sa tiež stáva, že pacient prichádza opakovane s domnienkou, že zhltol kosť. Pri podrobnom vyšetrení sa zistí, že sa jedná o začínajúci zápal horných ciest dýchacích s pocitom škriabania a pálenia až dusenia.

Prvá pomoc pri zhltnutí kosti

Všetkým milovníkom rýb lekári odporúčajú v takom prípade zjesť čo najviac zvyškovej stravy s „dužinou“, napríklad chlieb, kapustu, citrusy. Ak to nepomôže, vyhľadajte odbornú pomoc. Pokusy vybrať rybiu kostičku pomocou pinzety bývajú totiž väčšinou neúspešné.