Napríklad také vysoké opätky. Niet pochýb, že takéto topánky sú „šik“, ale predovšetkým sú nepohodlné a nezdravé. Dennodenne urobíme okolo 9 tisíc krokov. Pre nohy je to poriadne ťažká práca, najmä ak musia ešte aj bojovať s neprirodzenou polohou. Vedci z Harvardu dospeli k záveru, že vysoké opätky spôsobujú zmenenú dynamiku chôdze, pri ktorej sa nadmerne zaťažuje najmä vnútorná strana kolenného kĺbu. A tiež sú aj príčinou, prečo ženy v tejto časti nôh postihuje artritída.

Skryté nebezpečenstvo predstavujú aj veľké tašky na plece. Žena, ktorá nosí modernú, veľkú tašku, má v nej zvyčajne všetko možné. Ťarcha, spočívajúca vždy na jednom pleci, je pre chrbticu hotová katastrofa. Chrbtica sa musí neprirodzene nahýnať na jednu stranu, aby vyrovnala zmenu ťažiska tela. V snahe zabrániť skĺznutiu ramienka tašky z pleca, sa vysúvajú lopatky a tieto pohyby vedú k mikroskopickým poškodeniam chrbtice. Preto dokonca aj ortopédi odporúčajú nosenie plecniakov.

Možno sa pýtate – a čím môže byť nebezpečná minisukňa? Povieme vám to: vo všeobecnosti sa predpokladá, že vznik celulitídy má na svedomí hlavne nevhodná strava a nedostatok pohybu. Len nedávno vysvitlo, že príčinou vzniku tohto postrachu žien sú aj minisukne. Dermatológovia zistili, že nadmerné vystavovanie pokožky chladu spôsobuje na odhalených miestach zvýšené ukladanie ochrannej vrstvy tuku. A ako vieme, celulitída sú vlastne nadmerne zväčšené tukové bunky.

pix nechty

Ujmu na zdraví nám môžu spôsobiť aj moderné laky na nechty výrazných farieb. Podráždenie sa síce takmer nikdy neobjavuje na rukách, ale obvykle na tvári. Ak sa nám na tvári nečakane objavia rôzne červené škvrny, môže to byť alergia na sanolit. Táto látka je základnou zložkou žiarivých odtieňov lakov na nechty.

Je pravda, že kozmetika má náš vzhľad zlepšiť. Žiaľ, výsledkom starostlivo naneseného mejkapu môžu byť  opuchnuté oči alebo podráždená a šúpajúca sa pokožka. Takéto alergické reakcie môžu vyvolať konzervačné a vonné zložky kozmetického výrobku. Preto by sme pri skúšaní nových produktov – a najmä tých výrazne parfumovaných – mali postupovať čo najopatrnejšie. Najväčšmi vystavené riziku podráždenia sú viečka a partie okolo očí, kde je pokožka najtenšia.

Zdraviu škodlivá môže byť dokonca i spodná bielizeň. Onkológovia pri vyšetrovaní žien s rakovinou prsníka prišli k záveru, že aj zle vybratá podprsenka môže viesť k nahromadeniu toxínov v prsnom tkanive a tak následne k vzniku nádorov. Okrem toho väčšina háčikov na podprsenkách obsahuje nikel. Dráždením pokožky môže vzniknúť alergia, ktorá sa rozšíri na celé telo.

 /prv/ -ko-