Medailu ďalej obdržal rocker Bruce Springsteen alebo basketbalove legendy Michael Jordan a Kareem Abdul-Jabbar a soulová speváčka Diana Ross.

ross    Ocenený Tom Hanks si tak mohol pripomenúť scény z populárneho snímke Forrest Gump. V roku 1994 si tu zahral hlavného hrdinu, ktorý sa len tak mimochodom nachometol k dôležitým okamihom USA 20. storočia.

Vo filme sa tak stretáva napríklad s americkými prezidentmi Kennedym, Johnsonom či Nixonom. Práve od Lyndona B. Johnsona preberá Hanksov fiktívny hrdina podobné ocenenie.forrestgump1 forrestgump2 forrestgump3    Skutočné prezidentské ocenenia sú udeľované osobnostiam, ktoré „sa zvlášť zaslúžili o obranu národných záujmov Spojených štátov, svetového mieru alebo kultúrnych a iných významných verejných alebo súkromných výdobytkov“.

    „Toto sú ľudia, ktorí mi pomohli stať sa tým, kým som. Všetci na tomto pódiu mňa veľmi silno, osobne ovplyvnili, takým spôsobom, že si to sami pravdepodobne sami nedokážu predstaviť,“ vyhlásil Obama.

Medzi utorkovými laureátmi sú tiež zakladateľ spoločnosti Microsoft a mecenáš Bill Gates so svojou ženou Melindou, ktorí boli vyznamenaní za svoju filantropickú činnosť.

Obama, ktorého v januári v Bielom dome vystrieda republikán Donald Trump, už v minulých rokoch udeľoval vyznamenania osobnostiam americkej kultúry. Vlani to boli herečka a speváčka Barbra Streisand alebo režisér Steven Spielberg, predvlani herečka Meryl Streepová či hudobník Stevie Wonder.