Delfíne samice si vyberajú partnera pomocou zvláštnych záhybov na vagíne

1300

O sexe medzi delfínmi sa toho vie všeobecne veľmi málo už preto, že sa odohráva pod vodou. Vedci zatiaľ vedia len to, že k nemu dochádza v náhodných intervaloch.

Líši sa to tiež podľa jednotlivých druhov delfínov. Vedci ale prišli na veľmi zaujímavú vec, o ktorej nemali ani tušenie. Delfínie samice majú zvláštne záhyby na vagíne, ktorými vie zabrániť samcovi, aby do nich prenikol.

Samce majú problém nájsť vhodnú samicu, ktorá je zrovna schopná otehotnieť. Keď takú nájdu, nezriedka sa stáva, že na ňu pomerne agresívne útočí viacero samcov súčasne a chcú sa páriť. Ako zistili vedci, samice majú pre tento prípad vo svojej vagíne zvláštny orgán, vlastne niečo ako záhyby, ktorými môžu zabrániť samcovi v penetrácii. V podstate si takto môžu veľmi jednoducho nájsť v skupine vhodného partnera.

Tieto zistenia predstavila biologička Dara Orbachová z univerzity v Halifaxe, ktorá posledných šesť rokov zasvätila štúdiu sexu veľrýb a delfínov. V rámci výskumu skúmala konkrétne pohlavné orgány u čerstvo uhynutých delfínov a vykonávala s nimi experimenty. Napríklad naplnila penis Delfínieho samca slanou vodou a potom ho vnoril do silikónovej imitácie delfínej vagíny. Tiež skúmala vagíny rôznych druhov delfínov a zistila, že samica z druhu delfína skákavého, ale aj delfínovcov všeobecných, majú ony spomínané záhyby, ktorými môžu vyberať partnera.