Gang cudzincov z východu podniklo brutálny útok na rodinnú firmu, výsledok dvaja zavraždení

1409

Dnes sa dvaja cudzinci postavili pred sudcu. Po zvyšných troch polícia pátra .

Prostredníctvom videokonferencie vypovedali v utorok pred súdom ľudia, ktorí prežili brutálny útok na rodinnú firmu v českých Horušiciach. Päťčlenná skupina cudzincov predvlani v septembri podľa obžaloby zaútočila na osem ľudí, z ktorých dva zomreli v nemocnici na následky ťažkých zranení. Vypovedajúci dnes sedeli v inej miestnosti, pretože sa nechceli s útočníkmi stretnúť. Vo výpovediach zaznievalo, že prepadnutie sa odohralo veľmi rýchlo.

Pred súdom stoja dva z piatich obžalovaných, ktorým hrozí až doživotné väzenie.

Jeden z postihnutých v septembri 2015 vozil dvoch zamestnancov firmy, ktorá sa zaoberá výrobou náhradných dielov do historických motocyklov, do neďalekej Lomnice nad Lužnicou.

Syn zavraždeného

„Bol to otec so synom a ani jeden z nich nemal vodičský preukaz,“ uviedol v utorok pred súdom. Spomína si, že večer, keď skupina firmu prepadla, sa mu hneď niečo nezdalo. Z dielne totiž začul stonanie. Domnieval sa, že má zdravotné problémy majiteľ spoločnosti, ktorý predtým prekonal infarkt.

Jedna z obetí gangu, šéf firmy

„Pribehol som, aby som sa pozrel, čo sa deje, a prípadne mu pomohol. Lenže som nestihol vidieť vôbec nič, niekto ma zvalil na zem, bolo to hrozne rýchle,“ vykreslil na súde.

Gang si ich vytipoval na motorkárskej burze

Obžalovaní cudzinci, ktorí vypovedali pred súdom, zhodne tvrdia, že na ľudí vo firme neútočili. Pripúšťajú, že ich lákala vidina zisku peňazí, ktoré vo firme boli. Útočníci nakoniec odcudzili 328 000 korún (13 700 Eur) v hotovosti. Obaja obžalovaní vyhlasujú, že surový útok na poškodených má na svedomí niekto z troch ďalších cudzincov, po ktorých polícia pátra. Podľa žalobkyne gang mimo iného bil napadnutých železnou tyčou alebo kovovým výfukom. Zranenie neprežili majiteľ firmy a jeho švagor. Policajti po útočníkoch dlho pátrali, vypočuli šesť stoviek ľudí a tento rok v marci oznámili, že obvinili dvoch cudzincov z dvojnásobnej vraždy.