Košeľa s krvou Johna Lennona bola vydražená za viac ako 35 tisíc eur

2015

Košeľa poškvrnená krvou Johna Lennona v deň jeho vraždy bolo dražená v Dallase. Predpokladaných 1000 eur bolo nakoniec niekoľkonásobne prekonaných a kupca zaplatil v prepočte 35 000 eur.

Bielu košeľu mal na sebe v osudný deň vrátnik Jay Hastings. Legendárny Chrobák sa zrovna vracal z autogramiády do svojho newyorského apartmánu, keď bol postrelený šialeným fanúšikom Markom Chapmanom. Hastings muzikantovi ihneď pribehol na pomoc. Záchranná akcia, ktorú sa žiaľ už nepodarilo zvrátiť muzikantove úmrtie, zanechala na jeho pracovnom úbore stopy krvi.

„Jay Hastings mal tú košeľu celé roky schovanú v šatníku a nikdy o tom nehovoril. Teraz už je ale staršia a mal pocit, že je na čase ju predať. Niektorých ľudí to možno pobúri, ale je to kus histórie,“ hovorí Garry Shrum z Heritage Auctions.

Priznáva, že sa v aukčnej sieni dohadovali, či je dražba niečoho takého ešte prípustná. „Som názoru, že na tom nie je nič zlé. Hastings tým nezneužíva Lennovú smrť, len rozpráva príbeh, ako sa mu snažil pomôcť v posledných minútach jeho života.“

Okrem kusu oblečenia sa dražila tiež kópia albumu „Double Fantasy“ s venovaním.