Zabil manželku so svokrou. Vražednou zbraňou mu bol sáčok na rožky

1784

Manželku Naďu († 53) miloval, so svokrou († 82) nemal rozpory. Napriek tomu ich Rostislav K. (62) z Ostravy tento rok v apríli zadusil! Vražednou zbraňou mu bol sáčok na rožky. Žena Naďa bola totiž niekoľko rokov po mŕtvici nemohúci a pripútaná na lôžku, jej mamička začala slepnúť. Rostislav sa o obe staral, ale dlhoročný psychický stres nevydržal a rozhodol sa pre radikálny čin. Teraz sa spovedá na súde, hrozí mu až 20 rokov alebo výnimočný trest.

„My sme spolu žili tridsaťpäť rokov, spolu, nie vedľa seba. Manželka bola anjel, ktorý vedel vytvoriť teplo domova. Ale počas pár sekúnd sa z veselého domčeka stal dom hrôzy,“ začal obžalovaný v slzách svoju obhajobu na Krajskom súde v Ostrave.

Po prekonanom krvácaní do mozgu bola jeho manželka niekoľko rokov úplne odkázaná na pomoc ostatných. Do toho sa výrazne zhoršoval aj zdravotný stav jeho svokry, ktorá s nimi žila.

Manželka Naďa bola anjel

„Svokra ma prehovorila, aby sme si manželku vzali z ústavu domov. Tak sme ju brávali na víkend alebo aj dlhšiu dobu, podľa okolností,“ líčil súdu.

Z vyčerpanie ale skončil na pohotovosti. „Mal som teplotu a začali sa mi triasť ruky, zrazu som mal tlak 200 na 100. Tak som si vzal nemocenskú,“ spomína na udalosti pred vraždou.

Plánoval to dlho, nemal na to odvahu

Myšlienka na ukončenie ich trápenie ho napadla už skôr. „Možno ma napadlo, keď sme spoločne všetci išli autom z liečebne, tak to niekam autom nabúrať, ale nakoniec som to zavrhol. Ony dve by mohli zomrieť a ja prežiť, napríklad aj s trvalými následkami. Až v poslednej dobe mi to šrotovalo hlavou, ale žiadna krv, napríklad v spánku udusenie,“ opísal svoje nápady obžalovaný.

Začal sa báť, že vzhľadom na jeho zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu už to nezvládne a obe ženy na všetko zostanú samy. V osudný deň od šiestich hodín bojoval s pocitom, že musí niečo urobiť.

„Vyšiel som po schodoch hore, tam boli dvere otvorené, ostatne ako vždy. Pozrel som sa, či svokra spí, zrazu sa ale prebudila a ja som jej povedal: Toto už nie je život! Dala mi plačúc za pravdu,“ povedal vrah pred súdom.

„Už som to nezvládol“

Pokračoval tým, že na ňu skočil. Nebohá starenka už sa nemohla brániť. Začal ju rukami dusiť, igelitovým sáčkom upchal ústa a stlačil nosovej dierky, aby nemohla dýchať. Keď už nedýchala, išiel dole za manželkou. Než ju zavraždil, ospravedlnil sa jej …

„Prepáč, Nadenka, je to pre nás všetkých vyslobodenie.“ Potom ju škrtil ako svoju svokru. „Ako dlho som to robil, neviem,“ citovala z obžaloby sudkyňa Šárka Skalská.

Posledné slová vedca († 104) pred smrťou. „Na čo čakáme ?!“

„Nepochopím to, ale cítil som pocit úľavy. Nebol som z toho ani nervózny. Potom som si išiel uvariť kávu a išiel si na záhradu zafajčiť,“ vyhlásil obžalovaný muž pred súdom.

Aj on sám chcel ale so svojím životom skoncovať. „Chcel som zavolať 158 a nechal som kľúče vo dverách, aby ich nemuseli vypáčiť. To som ale nestihol – vyrušila ma poštárka.“

Eutanázia

Hrozí mu výnimočný trest

„Obžalovaný sa mal dopustiť trestného činu vraždy. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na pätnásť až dvadsať rokov alebo výnimočný trest,“ vyhlásila hovorkyňa Krajského súdu v Ostrave Karin Kantorová. Rozsudok by mal zaznieť v stredu.