Prípad vraždy školáka Tomáša (†16) otriasol vlani Žilinským sídliskom. Z jeho smrti je obžalovaná jeho najlepšia kamarátka Judita (17). Obhajca dievčatá chce teraz na súde vytasiť novú stratégiu. Tvrdiť bude, že zranenia obžalovanej sú čisto obranného charakteru, ako tomu bolo v prípade českej tenistky Petry Kvitovej (33), ktorá bola napadnutá nožom.

Judita vo svojej výpovedi jasne poprela, že by sa na vražde Tomáša akokoľvek podieľala. Zabíjať mal falošný odpočtár elektriny. Polícia však uviedla, že nebol v byte nikto ďalší. Nový Čas zistil, aké tromfy chce na súde vytiahnuť obhajoba, ktorá chce školáčku zachrániť od vysokého trestu. Chce vraj použiť aj prípad českej tenistky Petry Kvitovej.

 Judita vraj Tomáša  bránila 

Judita totiž detailne opísala, ako došlo k vražde. Súd sa snažila presvedčiť o tom, ako bránila svojho kamaráta pred mužom, ktorý ho mal zabiť. „Holými rukami sa snažila brániť Tomáša, na ktorého smeroval útok. Pokúsila sa útočníkovi vytrhnúť z rúk nôž, ktorý vytiahol z tašky na ramene,“ prezradil zdroj z okolia Judity, ktorý dodal, že jej snahe nebola úspešná a následne omdlela.
Lekárska správa o zraneniach Judity hovorí len v súvislosti s poraneniami rúk. „Pacientka má prerezané flexory (šľachy) druhého až štvrtého prsta (ukazovák až malíček) pravej ruky a poranená kĺbová púzdra až na kosť,“ stojí v nej. Správa detailnejšie opisuje aj zranenia druhej ruky. Súdny znalec, ktorý tieto rezné rany skúmal, dospel k jednoznačnému záveru.

 Obhajoba má vlastné  posudky 

„Obvinená si uvedené zranenia spôsobila sama. Vznik zranenia nemal vplyv na jej následné správania, na jej racionálne zmýšľanie, uvažovanie a hodnotenie situácie,“ píše sa v posudku. Obhajoba by mala podľa informácií webu vytiahnuť posudky znalcov. V nich sa presne naopak tvrdí, že jej zranenia mala výhradne obranný charakter.
„Takýto typ poranenia si človek nespôsobí sám, ide o obranná poranenia,“ reprodukoval zistenia znalcov obhajoby zdroj. Na očistenie mena obžalovanej školáčky má použiť aj príbeh Kvitovej, ktorá bola vo svojom byte napadnutá Radimom Žondrom. Ten na športovkyňu zaútočil s nožom. Za čin bol odsúdený na 8 rokov väzenia.

 Obranná zranenia, alebo  sebapoškodzovanie? 

„Keď si prezriete fotografie, tie zranenia sú totožné. U českej tenistky to však bolo označené ako obranné zranenia a u Judity ako sebapoškodenie,“ pokračuje zdroj. To však nie je jediná podobnosť oboch prípadov. Aj v prípade slávnej športovkyne išlo o falošného revízneho technika, ktorý prišiel lúpiť. Judita hovorí o odpočtárovi.
Mužov zákona údajne spätne šokovala analýza telefónneho hovoru, ktorým sa Judita domáhala pomoci. Podľa nich pôsobila relatívne pokojne a racionálne. Ak sa preukáže, že vraždila, mohlo by byť jej správanie považované za cynické chladné. Lenže aj Kvitová pôsobila relatívne pokojne, keď volala o pomoc na linku 112.

 Odborníčka:  Obeť nemusí panikáriť 

„Prepadol ma práve doma jeden pán,“ vyhlásila. „Typická laická predstava je, že obeť by mala dávať najavo silné emócie. To je však len jeden vzorec. Druhým je kontrolovaná reakcia, ktorá rozhodne neznamená, že by zažila menšie hrôzu,“ vysvetlila policajná psychologička Lidmila Čírtková Blesku. Súd s Juditou naďalej prebieha. Tomášovi rodičia v jej nevinu neveria.