Kauza okolo slávneho rappera sa priostruje. Dozorcovia údajne len prizerali, keď R. Kellyho mlátil spoluväzeň

2104

Podľa právnikov amerického rappera R. Kellyho dozorcovia chicagskej väznice sa prizerali tomu, ako hudobníka mláti spoluväzeň a neurobili s tým nič. Aspoň tak to ukazuje nový dôkazový materiál v podobe záberov bezpečnostných kamier. Kelly si odpykáva trest za sexuálne zločiny.

Napadnutie speváka prebehlo už tento rok v auguste. Väzeň Jeremiah Farmer prišiel ku Kellymu a údajne v snahe získať pre seba mediálnu pozornosť ho začal biť. Súdny dokument uvádza, že útok na spevákovi zanechal „výrazné fyzické i psychické stopy“. Farmer v septembri vypovedal, že chcel útokom upozorniť na svoj vlastný prípad. Podľa svojich slov bol nespravodlivo obvinený kvôli vládnej korupcii.

Teraz sa prípad ďalej vyvíja. Spevákovi právnici priniesli zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých dozorcovia Chicagského nápravného zariadenia (MCC) sa bitke prizerajú a nič nerobia. Inštitúcia sa obhajuje tým, že dozorca D. Szyhowski prikázal Farmerovi prestať a neskôr mu nastriekal sprej do očí. To ale na záberoch vidieť nie je. Súd zatiaľ v tomto prípade nerozhodol o pravde jednej alebo druhej strany.

 Problém za  problémom 

V januári 2019 televízna stanica Lifetime odvysielala výbušný dokument Surviving R. Kelly (Prežiť R. Kellyho). V ňom niekoľko žien opísalo otrasné skúsenosti so sexuálnym zneužívaním zo strany speváka. Vo februári 2019 bol potom z desiatich konkrétnych prípadov obžalovaný a v júli aj zadržaný.

Hudobník nie je vo svete škandálov žiadnym nováčikom. V roku 1994 sa oženil s vtedy neplnoletou speváčkou Aaliyah. Ich sobáš úrady po prevalení okamžite zrušili. V roku 2002 bol zase obvinený z držania detskej pornografie, pričom súd ho v tomto prípade očistil až v roku 2008. V roku 2018 v rámci hnutia #metoo vznikla iniciatíva za bojkot Kellyho hudby (# MuteR.Kelly).

R. Kelly (vlastným menom Robert Sylvestr Kelly) je spevák, skladateľ, producent a jedna z najznámejších postáv žánru R & B. Za svoju kariéru od roku 1993 vydal štrnásť štúdiových albumov. Medzi jeho najznámejšie hity patria Bump n’Grind, Ignition alebo I Believe I Can Fly. Poslednú menovanú preslávila snímka Space Jam.