Kto je tajomný muž, ktorý bol neďaleko miesta činu, kde Judita (17) ubodala kamaráta Tomáša (†16)?

1241

Gymnazistu Tomáša (†16) zavraždili 16. mája 2018 v panelákovom byte v Žiline. Zatiaľ neprávoplatne súd za jeho krutú smrť poslal na 12 rokov do väzenia jeho kamarátku Juditu (17). Rodičia dievčaťa sa ale snaží presvedčiť verejnosť aj súd, že o jej vine existujú dôvodné pochybnosti. Dievča sama tvrdí, že Tomáša zabil odpočtár, ktorý inkriminovaného dňa do domu zavítal. Čoskoro sa má konať odvolacie pojednávanie na krajskom súde, kde sa obhajoba pokúsi tvrdý verdikt zvrátiť.

Judita už je dva roky vo väzení a po celú dobu sa vyhlasuje za nevinnú. Jej rodičia za jej výpoveďami plne stoja. Založili stránky pravdaojudite.net a snažia sa poukazovať na okolnosti, ktoré podľa nich v prípade nehrajú.

Osudného dňa šli Judita a Tomáš, dlhoroční kamaráti, k dievčaťu domov. Plánovali sa vraj okrem iného pripraviť na výlet do Anglicka, ktorý ich čakal. Ak sa dá súdiť podľa skorších spoločných fotiek, dvojica spolu dobre vychádzala a ich kamarátsky vzťah vyzeral takmer idylicky.

Tomáša († 16) Judita (16) vraj dobodala, keď sa obúval. Motív krvavých jatiek stále nie je známy

Juditini rodičia a sama obžalovaná tvrdia, že dievča otvorila na zazvonenie mužovi, ktorý sa ohlásil ako kontrolór elektriny. Tomáš a muž na seba mali niekoľko sekúnd hľadieť, údajný elektrikár potom podľa Juditinej výpovede vytiahol nôž a začal do chlapca bodať. Dievča sa vraj snažilo útoku zabrániť, ale namiesto za zápästie chytila ​​muža za čepeľ noža, a ten jej vážne poranil prsty na ruke. Potom vraj omdlela, zrútila sa a od tej doby si takmer nič nepamätá. Túto verziu udalostí však polícia aj prvostupňový súd odmietli.

Juditu obvinenú z vraždy Tomáša (†16) by mala zachrániť česká tenistka Petra Kvitová

Rodičia spôsob vedenia vyšetrovania prípadu kritizujú a snažia sa spochybniť vyhodnotenie stôp na mieste činu. Upozorňujú tiež na svedectvo susedky, ktorá mala počuť hlboký mužský hlas. To je podľa nich v rozpore s výsledkami vyšetrovania, podľa ktorých susedia nič nepočuli.

Rodičia sú presvedčení, že pre nevinu Judity hovorí aj posudok súdnej znalkyne v odbore psychológie. Podľa neho Judita nevykazuje žiadne známky agresivity.

Najviac ale rodina nerozumie tomu, prečo sa vyšetrovanie nezaoberalo záznamom kamery z neďalekého obchodného domu. Video má zachytávať muža pohybujúceho sa v okolí vchodu do domu a vraj zodpovedá Juditinmu popisu údajného páchateľa.

Najväčší justičný omyl v histórii Austrálie? Žena si doteraz odsedela 18 rokov! 

„Po 2-3 minútach muž odchádza. V prípade, že išlo o páchateľa, mal dosť času, aby si obzrel vchod, vyskúšal vstup a prezrel si dispozície vnútorných priestorov domu. Polícia ho ale neidentifikovala, ani nijako neriešila,“ hovoria rodičia dievčaťa.

Ale to nie je všetko. Okrem tohto muža ich zaráža aj záznam s mladíkom vybiehajúcom z areálu bytového komplexu nedlho po príchode záchranárov a polície. Uteká vraj smerom k miestu, kde vtedy pracoval Juditin priateľ Jakub. Juditina rodina sa pýta, čo mladík na mieste robil a prečo polícia aj sudkyňa opakovane odmietali návrh obhajoby na výsluch dotyčného chlapca.

List zo ženskej väznice

Podľa odtajnenej facebookovej komunikácie je vraj na videu zachytený Jakubov spolužiak Matej, údajne pravidelný užívateľ drog, ktorý s drogami aj obchodoval. Juditin priateľ mal na internete vykladať o tom, že páchateľ si pomýlil Tomáša s ním. Po Tomášovej vražde sa Jakub vraj začal báť o život a obstaral si aj zbraň.