Pre Grékov zničené roky úspor je ale aj mierne zvýšenie ceny jedným z ďalších dôvodov, prečo nechodiť jesť von.
Pre čašníka Stavrosa Giokase je pondelkové zvýšenie dane z pridanej hodnoty veľké starostí, píše agentúra Reuters.
Zvýšenie DPH požadované veriteľmi Grécka výmenou za ďalší balík pomoci prinútilo reštauráciu, kde Giokas pracuje, zvýšiť cenu suvlaki na 2,4 eura z 2,2 eura. Pre bohatých turistov zo severnej Európy je to stále dobrý obchod, pre Grékov jeden z ďalších dôvodov, prečo nechodiť jesť von.
„Ľudia počítajú každý cent, nielen za suvlaki“ hovorí Giokas, ktorý čaká na zákazníkov v reštaurácii plnej prázdnych stolov pokrytých žlto-zelenými obrusy.
Niektoré veľké firmy so zahraničným vlastníkom sú schopné absorbovať vyššie DPH na spracované potraviny a verejnú dopravu z 13 na 23 percent, bez toho by to premietli do cien pre konečných zákazníkov. Ďalšie podniky sa ale jednoducho pokúsia vyhnúť dopadu dane na ich príjmy zvýšením ceny, čo je rozšírená prax, ktorá prispieva k ekonomickým problémom Grécka. Pre mnohých, ktorí platia daň, ale neexistuje iná možnosť, než vybrať vyššiu daň od svojich klientov.
„Nemôžeme absorbovať náklady. Všetko zdražuje: paradajky, cibuľa, tzatziki,“ hovorí Giokas.
Zvýšenie dane ovplyvňuje nielen náklady na jedlo v reštauráciách, spracované potraviny v obchodoch a dokonca aj soľ, ale tiež cestovné taxi a školné v súkromných školách.