Hitlerove obrazy nie sú nič moc, napriek tomu sa predávajú za balík

3033

Rozpútal najväčší vojnový konflikt všetkých čias, posielal milióny ľudí na smrť, nenávidel Židov, trpel záchvatmi nekontrolovateľnej zúrivosti, ale bol to tiež umelec. Nie príliš úspešný, ale v dnešnej dobe je o jeho obrazy mimoriadny záujem.

Pred tromi rokmi napríklad dražili na Slovensku Hitlerov obraz Morské nokturno. Vyvolávacia cena bola okolo 10 000 eur. Ďalší obraz, Tajné stretnutie z roku 1915, vydražila aukčná sieň Dart za 10 200 eur. Súčasná cena jeho diel mnohonásobne presahuje ich pôvodnú hodnotu a najskôr ani nezodpovedá umeleckým kvalitám. Podstatný je tu hlavne autor. „Všetci ho poznáme ako despotu, ale v čase, keď tieto obrazy tvoril, nevedel, že sa ním stane. Túžil byť umelcom,“ hovorí majiteľ slovenskéj aukčnej siene Dart Jaroslav Krajňák. Škála Hitlerových umeleckých diel bola pomerne pestrá. Hitler maľoval domy, krajinky, portréty, ale tvoril aj reklamné plagáty na obuv, na leštidla na topánky, kozmetiku a spodnú bielizeň. Používal najčastejšie olej, tuš a vodové farby.

Hitler skutočne veľmi túžil po umeleckej dráhe, ale Viedenská akadémia výtvarného umenia ho dokonca trikrát neprijala pre nedostatok talentu. Hitler tak bol umelec samouk. Často o sebe tvrdil, že je niečo ako frustrovaný umelec a že umenie bolo vždy jedným z jeho hlavných záujmov v priebehu celého jeho života. Reprodukciu svojich diel však po roku 1938 zakázal.

„Mal štipku talentu, aspoň v kreslení budov, ale v oblasti techniky bol samouk a ako väčšina amatérov začínal maľovaním jednoduchých krajiniek,“ hodnotí Hitlerovo umelecké dielo kniha Hitler a sila estetiky od Frederica Spotta. Nech už bola umelecká hodnota jeho diel akákoľvek, je škoda, že nad jeho umeleckými sklonmi nakoniec prevážili iné záujmy ako systematické vyvražďovanie Židov a dobývanie okolitých krajín. Svet tak mohol mať o jedného priemerného umelca navyše, ale zato o jedného šialeného diktátora a svetovú vojnu menej.