Bulharské voľby vyhral expremiér Borisov, výsledky veštia ďalšiu krízu

565

Bulharské parlamentné voľby podľa prvého povolebného odhadu vyhrala stredopravá strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) niekdajšieho premiéra Bojka Borisova.

Väčšinu v novom parlamente podľa tejto projekcie ani zďaleka nezíska. Víťazstvo GERB sa očakávalo, podobne ako vlani, kedy však Borisov nedokázal zostaviť vládnu koalíciu.

Borisovova strana podľa štyroch rôznych odhadov získala od 32,3 po 33,9 percent hlasov, čo by mohlo znamenať od 83 po 91 poslaneckých kresiel. K väčšine v snemovni je však potrebné 121 hlasov, poznamenala agentúra AFP.

Druhá priečka v poradí patrí donedávna vládnucim socialistom s približne 16 percentami hlasov a 38 až 48 poslancami. Výsledok označil stranícky hovorca za „neuspokojivý“ a za „ťažkú porážku“. Podpora asi 14 percent voličov Hnutie za práva a slobody, reprezentujúci tureckú menšinu, by mohla viesť k 34 až 38 kreslám v 240člennéj snemovni.

Konzervatívny Reformny blok podľa odhadu získal skoro deväť percent hlasov, nacionalisti z Vlasteneckej fronty 6,3 percenta, populistická formácia Bulharsko bez cenzúry 4,9 percenta. A štvorpercentnú hranicu nutnú na vstup do parlamentu prekonalo zoskupenia bývalého prezidenta Georgiho Parvanova Alternatíva pre bulharskú obnovu aj nacionalisti zo strany Útok (Ataka).

Podľa analytikov bude ťažké v tak fragmentovaných parlamente zostaviť vládu a tiež vyvstáva otázka, ako stabilný nový kabinet bude.