Vojna zúri 13. deň, Ukrajinci aj napriek zbabelým útokom okupantov na civilistov odolávajú. Stále z viacerých strán sa zároveň objavujú dôkazy, ako sa Rusko prepočítalo. Okrem desiatok zmasakrovaných strojov červenej armády a jej vojakov je jedným z nich aj údajná správa, ktorá unikla tajnej ruskej službe FSB.

Nespím, nikto nevie, aké sú naše straty, v júni už nebude v Rusku žiadna ekonomika. Vybehli sme šprintom, ale ukázalo sa, že sme sa zapísali na maratón. Také slová mal údajne napísať analytik ruskej tajnej služby FSB. Rusko podľa neho môže len rôznymi spôsobmi prehrať.

Správu zverejnil investigatívny web Bellingcat, ktorý okrem iného pomohol v minulosti osvetliť útok Rusov na dvojitého agenta Sergeja Skripala v roku 2018. „Ukázal som ten list dvom svojim kontaktom v FSB a nemali pochybnosti, že ho písal ich kolega,“ uviedol riaditeľ Bellingcatu Christo Grozev s tým, že Ukrajina predtým zverejňovala sfalšované listy od FSB v rámci psychologických operácií. „Tento ale vyzeral inak. Prišiel od dôveryhodného zdroja a bol o dosť dlhší, než by normálne falšovateľ písal – čím dlhší text, tým väčšie riziko urobiť chybu,“ dodal Grozev na twitteri.

Teraz mu ruskí agenti potvrdili pravosť textu, ale so všetkými v ňom uvedenými závermi predsa len nesúhlasili. Správa sa v rôznych prekladoch šíri aj po slovenských sociálnych sieťach.

Neznámy autor odpovedá aj na otázku, ktorú si kladie celý svet: Ako je možné, že tajná služba Putina nevarovala, že invázia na Ukrajinu rozhodne nie je dobrý nápad? Vyzerá to tak, že agenti FSB boli uisťovaní, že k invázii v skutočnosti nedôjde, a správy o možnostiach armády a schopnosti ruskej ekonomiky brániť sa sankciám písali zámerne tak, aby z nich vyšlo Rusko dobre, pretože si mysleli, že sa to od nich čaká. Lenže Putin ich rozprávkam uveril. Správa hovorí aj o možnosti „malého“ jadrového útoku na Ukrajine s cieľom zastrašiť Západ a zúfalej snahe zhodiť vinu za vyvolanie konfliktu na Ukrajinu.

Ukryl si Putin svoju údajná milenka Kabajevovú aj s deťmi vo Švajčiarsku?

 Čo sa tiež píše v uniknutom liste: 

„Pandorina skrinka je dokorán – do leta začne skutočný globálny horor – globálny hladomor je neodvratný, pretože Rusko a Ukrajina sú hlavnými producentmi pšenice. Viete, čo bude za týždeň? Alebo dobre, za dva týždne. Budeme tak v loji, že začneme spomínať na staré dobré časy hladných 90. rokov. Teraz, keď sa zatvárajú trhy, zdá sa, že Nabiullinová (šéfka ruskej centrálnej banky – pozn. red.) robí správne kroky, ale je to ako upchávať diery na lodi prstami. Rovnako sa prevalia ďalšie, a to ešte silnejšie. Za 3, 5 alebo 7 dní to už bude rovnako jedno.“

 Hovorili,  že je to len ako 

„Nedokážem povedať, čo viedlo zodpovedné osoby k rozhodnutiu pristúpiť k vykonaniu tejto operácie (invázie na Ukrajinu), ale teraz z toho metodicky obviňujú nás (FSB). Vytýkajú nám naše analýzy. V poslednej dobe na nás stále viac tlačia, aby sme pripravovali ďalšie správy. Všetci politickí poradcovia, politici a mocní vyvolávajú chaos.

A hlavne nikto nevedel, že taká vojna bude – tajilo sa to predo všetkými. Príklad: Požiadajú vás, aby ste zanalyzovali rôzne aspekty a dôsledky uvalenia sankcií Západu na Rusko, takže skúmate spôsob útoku a je vám povedané, že je to len hypotetické a že nemáte klásť dôraz na detaily, takže pochopíte, že správa je určená len ako položka k odškrtnutie pre nejakého úradníka a závery analýzy musí byť pre Rusko pozitívne. Inak vás budú popoťahovať za to, že nerobíte svoju prácu. Musíte teda napísať, že Rusko má k dispozícii všetky potrebné opatrenia, aby neutralizovalo účinky daného typu útoku. Sme úplne preťažení.

Kto sú Putinovi nebezpeční vrahovia, Wagnerovci? Tajná légia Kremľa išla po Zelenskom

Potom sa ale ukáže, že sa ona hypotetická situácia zmenila na realitu a analýza, ktorú sme k tej hypotetickej situácii vykonali, je úplný nezmysel. Nemáme preto na skutočné sankcie žiadnu odpoveď. Nikto nevedel, že taká vojna bude, takže sa na nich nikto nepripravil.“

„Kto sa úplne zbláznil, bol Ramzan Kadyrov (čečenský bojovník a vládca – pozn. red.). My (FSB) sme boli veľmi blízko konfliktu s ním, pretože Ukrajinci tvrdia, že informácie o jeho oddiely v Kyjeve dostali od nás. Kadyrovov oddiel tam bol úplne zdecimovaný ešte skôr, než dostal šancu bojovať, úplne ho rozprášili. Náš blitzkreig sa totálne zrútil.

Keby bol Zelenskyj a jeho ministri zajatí v prvých troch dňoch, všetky kľúčové budovy boli obsadené a oni boli nútení prečítať pred národom vyhlásenie o kapitulácii, ukrajinský odpor by sa najskôr obmedzil na minimum. Teoreticky. Ale čo potom? Aj pri tomto IDEÁLNOM výsledku by zostával neriešiteľný problém: Kto bude našou protistranou pri ďalších rokovaniach? Odstránime Zelenského – fajn -, kto ale podpíše dohodu? Ak Zelenskyj podpíše, potom je táto dohoda po našom odstránení bezcenná. OPZŽ (Opozičná strana na Ukrajine spolupracujúca s Ruskom) spolupracovať odmietla.“

 Putin to  nestlačí 

„Aby som pridal ďalšiu cynickú poznámku: Neverím, že Putin stlačí červené tlačidlo a zničí celý svet.

Po prvé, nerozhoduje o tom jeden človek a niekto to odmietne. Do procesu je zapojených veľa ľudí a neexistuje nejaké jedno „červené“ tlačidlo.
Po druhé: Nie som si istý, že systém „červeného tlačidla“ funguje, ako sa tvrdí. Okrem toho sa plutóniové palivo musí každých 10 rokov meniť.
Po tretie, a to je najodpornejší a najsmutnejší fakt: Osobne neverím v Putinovu vôľu obetovať sa, keď do svojej blízkosti nepúšťa ani svojich najbližších ministrov a poradcov.

Či je to kvôli jeho povestnému strachu z covidu, alebo z možného atentátu, je vedľajšie. Ak sa bojí pustiť si k telu aj svojich najdôveryhodnejších spolupracovníkov, ako by sa mohol rozhodnúť zničiť sám seba a svojich najdrahších?“

„Existuje možnosť lokálneho jadrového úderu? Áno. Nie však za účelom nejakých vojenských cieľov, taká zbraň nepomôže s prelomením obrany, ale s cieľom vydesiť všetkých ostatných (Západ). Pomaly, ale určite mierime k scenáru, ktorý by všetko zviedol na Ukrajinu. Naryškin (riaditeľ ruskej zahraničnej rozviedky) a jeho SVR usilovne pracujú, aby dokázali, že Ukrajina tajne vyrábala jadrové zbrane. Stále sa šťúrajú v tom, čo sme už analyzovali a uzavreli: Nemôžeme si len tak vymyslieť nejaký dôkaz o existencii špecialistov na obohacovanie uránu. Ukrajina má asi tonu ochudobneného izotopu 238 – to nie je nič.“

Výstava 21. AUGUST 1968

 Po krk v  sračkách 

„Neviem, kto prišiel s „bleskovou vojnou na Ukrajine“. Keby sme v FSB dostali všetky reálne vstupy, minimálne by sme poukázali na to, že pôvodný plán je sporný a že treba veľa prehodnotiť. Teraz sme až po krk v sračkach a nevieme, čo robiť. Sme na mŕtvom bode a čakáme, až nejaký ešte šialenejší poradca presvedčí verchušku (politickú elitu), aby začala konflikt s Európou s požiadavkou na uvoľnenie sankcií – buď sankcie uvoľnia, alebo vojna. Ale čo keď Západ odmietne? V takom prípade nevylučujem, že budeme zatiahnutí do skutočného medzinárodného konfliktu, rovnako ako Hitler v roku 1939. Naše „Z“ bude prirovnané k svastike.“

 Problémy  maskujeme 

„Nepriateľ je neskutočne motivovaný. Vie bojovať, majú veľa schopných veliteľov. Majú zbrane a podporu. Podľa všetkého vo svete splodíme precedens humanitárnej katastrofy. Čoho sa bojíme najviac: Vedenie zeme sa snaží maskovať staré problémy novými. Do značnej miery z tohto dôvodu došlo v roku 2014 k Donbasu – potrebovali sme odvrátiť pozornosť Západu od ruskej jari na Kryme, takže všetku pozornosť Západu musela strhnúť takzvaná kríza na Donbase a stať sa naším vyjednávacím tromfom. Tam však začali ešte väčšie problémy.

21. august 1968, päťdesiate výročie okupácie Československa

Pokiaľ ide o ruské vojenské straty: Nikto nevie, aká je skutočnosť. Prvé dva dni boli nejaké informácie, ale teraz nikto nevie, čo sa na Ukrajine deje. Stratili sme kontakt s hlavnými divíziami. (!!!) Môžu obnoviť kontakt, alebo ich môžu rozprášiť, a ani vlastní velitelia nevedia, koľko je mŕtvych, zranených alebo zajatých. Celkový počet mŕtvych je určite v tisícoch, možno 10 000, možno 5000, alebo aj len 2000. Nevieme. Ale ani na našom veliteľstve to nikto nevie. Ale straty sa najskôr blížia 10 000 zabitých ruských vojakov.

Civilné straty na Ukrajine teraz budú stúpať geometrickým radom a odpor proti nám bude len silnieť. Pechota sa už pokúsila vstúpiť do miest – z 20 výsadkových skupín mala „dočasný úspech jediná.“

„A čo teraz? Všeobecnú mobilizáciu nemôžeme vyhlásiť z dvoch dôvodov:
1. Mobilizácia by vyhrotila situáciu vo vnútri Ruska: politickú, ekonomickú i sociálnu.
2. Naša logistika je už dnes preťažená. Môžeme na Ukrajinu poslať oveľa väčší kontingent, čo by sme ale získali? Ukrajinu – územne obrovskú krajinu s obyvateľmi, ktorých nenávisť voči nám je astronomická. Naše cesty jednoducho nemôžu pojať zásobovanie takýchto konvojov a všetko sa zastaví.

A my to zo strany manažmentu nemôžeme utiahnuť kvôli súčasnému chaosu. Tieto dva dôvody existujú súbežne, aj keď stačí jeden z nich, aby sa všetko zosypalo. A bude to len horšie. Nezabúdajte: Na 100 metrov šprintovať ide – ale skúste to pri maratóne.“

Dnešné Rusko je taká hrozba ako ZSSR, znelo pri spomienke na august 1968

 Krach  Ruska 

„Náš najneskorší termín je jún. Najneskoršie preto, že v júni už v Rusku nebude žiadna ekonomika – nezostane nič. Skrátka a dobre, budúci týždeň dôjde k prelomu na jednu z dvoch strán (pre, alebo proti vojne), jednoducho preto, že súčasné napätie je neudržateľné. Rusko skrátka a dobre nemá východisko. Neexistujú žiadne varianty možného víťazstva, iba prehry – tak to jednoducho je. Stopercentne sme zopakovali vlastnú chybu z minulého storočia, keď sme sa rozhodli kopnúť do „slabého“ Japonska, aby sme dosiahli rýchle víťazstvo, a dopadlo to tak, že naša armáda bola v stave úplného zrútenia.“