Pozor na šelmu u susedov! V Brnenskom kraji sa pobehuje puma, snažte sa jej vyhnúť veľkým oblúkom

99

Veľmi obozretní by mali byť pri prechádzkach prírodou ľudia pri Pohořeliciach v Brnenskom kraji. Podľa očitého svedka sa tam pohybuje čierna puma. Zrejme sa jedná o šelmu, ktorá pred týždňom brázdila krajinu na Vyškovsku.

„Svedok ju zbadal v sobotu okolo deviatej hodiny pri Pohořeliciach na vzdialenosť asi 150 metrov. Jednalo sa o šelmu čiernej farby. Zrejme sa tak jedná o pumu, ktorú videla pred týždňom svedkyňa na Vyškovsku,“ uviedla hovorkyňa polície Alice Musilová. Podľa privolaných expertov nájdené stopy na Vyškovsku zodpovedali skutočne pume.

Tyran zavesil šteniatko na strom a ušiel! Jazvečík už našiel novú rodinu

„Upozornili sme preto starostov okolitých obcí, aby na šelmu upozornili svojich obyvateľov rozhlasom,“ doplnila Musilová s tým, že ak by niekto pumu videl, aby sa k nej nepribližoval a okamžite kontaktoval políciu na linke 158.

Muž chcel na safari pohladiť levicu cez plot, stačil okamih a skoro prišiel o ruku…

Wikipédia

Aj keď je väčšia ako niektoré „veľké mačky“, má bližšie k menším mačkovitým. Srsť je prevažne jednoliato hnedožltá. Puma vydáva veľa zvukov, vrátane vresku pripomínajúceho ľudský výkrik. Tento zvuk vydáva pri dvorení, ale nevie revať. Puma je prekvapivo prispôsobivý živočích, žije v rôznych prostrediach, od tropických dažďových pralesov, vysokých horstiev, ihličnatých lesov až po púšte. Základnú stravu tvoria v mnohých oblastiach myši, potkany, králiky a zajace, ale príležitostne loví aj iné veľké živočíchy; puma len zriedkavo konzumuje zdochliny. Mláďatá sa rodia hlavne vo februári až septembri. Vo vrhu bývajú 2 – 3 mláďatá (rozsah 1 – 6) a gravidita trvá okolo 92 až 100 dní. Pumy majú dlhé, svalnaté zadné nohy prispôsobené na mohutné skoky. Pumine laby sú v pomere k telu veľké.

  • Dĺžka: 1,1 – 2 m
  • Chvost: 66 – 78 cm
  • Hmotnosť: 67 – 105 kg
  • Výskyt: Západ a juh S. Ameriky, Florida, Str. a J. Amerika
  • Sociabilita: Samotár