Byť štíhla je snom snáď každej ženy. Časopisy sa predháňajú v ponuke zaručených diét. Diéty majú svojich zástancov i odporcov.Ľudský organizmus je totiž často proti

 Diéty obmedzujúce  množstvo potravy 

Diéta počítajúca energetickú hodnotu pokrmov

Riziko: Ak tieto diéty obmedzujú povolenú dennú dávku pod 4000 kJ na deň, začína byť diéta riziková. Hrozí nedostatok vitamínov, minerálov, stopových prvkov, bielkovín, sacharidov i tukov.

Instantné kokteily– chudnutie iba s ich pomocou sa odporúča predovšetkým pod lekárskym dohľadom. Ak instantná diéta nahrádza len jedno denné jedlo, žiadne riziká nehrozia ani pri dlhodobom užívaní.

Riziko: Pri dlhodobom užívaní len instantných kokteilov hrozí to, že organizmu budú chýbať zložky obsiahnuté iba v prirodzených potravinách. Sú to stovky antikarcinogénne pôsobiacich substancií, ktoré s vitamínmi a vlákninou odďaľujú vznik civilizačných chorôb.

Hladovka– je redukcia množstva potravy extrémnym spôsobom. Jednodenný pôst niektorí jedinci zvládnu celkom dobre, niekomu môže robiť problémy i krátkodobé hladovanie.

Riziko: Nevoľnosť, slabosť, únava, podráždenosť. Dlhodobá hladovka je nebezpečná, pretože organizmus začne postrádať životne dôležité živiny i minerály, vitamíny a stopové prvky.

 Diéty obmedzujúce  sortiment potravín 

Atkinsonova /bodová/ diéta – asi najhoršia cesta k redukcii hmotnosti. Povoľuje veľké množstvo bielkovín a tukov, zakazuje sacharidy.

Riziko: Silné odvodnenie organizmu, chýbajú vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik a vláknina. Urýchľuje vznik aterosklerózy, podporuje vznik zápchy a nádorových ochorení.

Jednodruhová diéta– konzumuje sa len jeden druh potraviny.

Riziko: Nedostatok všetkých ostatných dôležitých zložiek výživy.

Delená strava– je založená na teórii údajne lepšieho trávenia oddelených zložiek potravy. V skutočnosti neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že by sa živiny trávili oddelene. Iba ťažko možno dokonale oddeliť sacharidy a bielkoviny /obilniny obsahujú sacharidy i tuky a bielkoviny, zelenina sacharidy/.

Riziko: Predpísané jedálničky sú energeticky chudobné. Nesprávne pochopenie delenej stravy môže viesť i k veľkému nárastu hmotnosti kvôli voľbe vysokoenergetických potravín na strane jednej, na druhej strane urýchľuje vznik mentálnej anorexie.

Vegetariánstvo– má rôzne varianty. Najmiernejší vylučuje iba červené mäso a údeniny. Lakto-ovo-vegetariáni povoľujú iba mliečne výrobky a vajíčka. Striktní vegetariáni /vegáni/ jedia len rastlinnú stravu.

Riziko: Striktné vegetariánstvo– deficit vitamínu B 12, hrozí určitý druh anémie, chýba vápnik, železo a zinok.

Diéta podľa krvných skupín– odporúča rozdielne stravovacie režimy podľa krvnej skupiny a pri každej zakazuje niektoré potraviny. Neexistuje dôkaz, že by metabolizmus bol akokoľvek závislý na krvnej skupine.

Riziko: Nedostatok niektorých ochranných látok v jednotlivých diétnych režimoch. Pri preferencii sacharidov alebo iba bielkovín môžu hroziť riziká popísané pri delenej strave.

Beztuková diéta– zatiaľčo obmedzenie tukov je prospešné, ich striktné vylúčenie je škodlivé a takmer nemožné.

Riziko: Úplné vylúčenie tuku je spojené s nedostatočným prísunom bielkovín, môže hroziť nedostatok vitamínov A, D, E a K. Chýba pocit dlhšieho nasýtenia, čo môže viesť k nadmernej konzumácii sacharidov a paradoxne k obezite.