Údeniny spôsobujú rakovinu, potvrdila WHO. Dala ich na zoznam k plutóniu

2034

Priemyselne spracované mäso podľa Svetovej zdravotníckej organizácie preukázateľne spôsobuje rakovinu hrubého čreva. Iba 50 gramov slaniny denne zvyšuje riziko jej vzniku až o 18 percent.    

Údeniny boli podľa BBC dlhodobo na zozname produktov, u ktorých sa predpokladalo, že by mohli byť karcinogénne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však v pondelok oznámila, že sa podozrenie potvrdilo. Priemyselne spracované mäso sa tak dostáva na zoznam, kde už figuruje napríklad plutónium alebo alkohol.

Vločkový nákyp s jablkami a sušenými slivkami. Bez cukru.

Na zoznam „podozrivých“ karcinogénov sa oficiálne dostalo aj takzvané červené mäso – teda napríklad hovädzie, bravčové, ovčie alebo kačacie. Jeho pravidelná konzumácia vo veľkých dávkach podľa odborníkov môže k vzniku rakoviny prispieť, zároveň sa však jedná o bohatý zdroj železa alebo zinku. Červené mäso obsahuje tiež vitamín B12, ktorý podporuje správnu funkciu krvotvorby a nervového systému.

Baklažánovo cícerová nátierka