Zobrala odvahu, postavila sa agresorovi, ktorý ju práve znásilňoval, a všetko následne nahlásila na polícii. Tým to ale pre českú herečku Karolínu neskončilo. Nastala nekonečná séria výsluchov, dokazovania a prekrúcania skutočnosti. Preživšia znásilnenia svoju otrasnú skúsenosť povedala v rámci výpovede pri okrúhlom stole v Senáte ČR, ktorý organizoval spolok Bez Trestu. Ten organizuje dnes, 15. júna pochod proti bagatelizácii sexualizovaného a domáceho násilia, ktorý odštartuje o 17.30 hod. na Palackého námestí v Prahe a skončí symbolicky pred budovou Ministerstva spravodlivosti.

Karolína bola znásilnená pred necelými troma rokmi. Sexuálneho násilia sa na nej dopustil majiteľ reštaurácie, ktorú osudného večera navštívila. „Bolo to pre mňa extrémne ponižujúce. Prebrala som sa na špinavej podlahe v miestnosti bez okien. Ležala som tam ako kus mäsa so stiahnutými nohavicami pod zadkom a nebola som vôbec schopná si uvedomiť, čo sa to deje,“ začína svoje rozprávanie obeť.

Bohužiaľ už ako malá mala podobnú skúsenosť so sexuálnym násilím a uvedomila si, že nechce, aby na nej bolo páchané to, čoho sa na nej agresor dopúšťa. „S obrovskou silou som sa prinútila začať kričať ‚NIE’ a potom som sa s páchateľom začala biť. Nakoniec sa mi podarilo odísť,“ opisuje herečka hrozný zážitok.

Z 28 prípadov znásilnenia a vydierania chce česká polícia obžalovať známeho českého psychiatra Cimického!

 Prekrúcanie  pravdy 

Ešte v ten večer sa vydala znásilnenie nahlásiť na políciu. Už od samého začiatku výpovede to pre ňu bolo veľmi stresujúce. „Musela som detailne popísať deviatim alebo desiatim policajtom, z toho jednej žene, čo do mňa kto strčil a ako hlboko. Bolo to hrozné,“ zveruje sa s traumou herečka.

To najhoršiu Karolínu ešte čakalo. Znásilnenie sa nestalo v Prahe, preto vec musela byť odovzdaná príslušným policajtom v mieste, kde k udalosti došlo. Tam sa herečka stretla s veľmi neetickým prístupom vyšetrovateľky. „Prekrúcala to, čo som hovorila, v prospech toho páchateľa. Po osemhodinovom výsluchu, keď som si nesmela ani dôjsť na toaletu a nedostala som napiť, to bolo veľmi náročné a vysiľujúce,“ spomína s trasúcim sa hlasom žena.

Správ o znásilňovaní Ukrajiniek hrozne pribúda. Rusi si obludné znásilňovanie Ukrajiniek nahrávajú aj na porno stránky

 Si herečka, prekrúcaš a  vymýšľaš si! 

Právny zástupca muža, ktorý sa na preživších dopustil znásilnenia, obete takmer manipulatívne tvrdil, že jeho klient je dobrý človek, a pýtal sa, či sa udalosť stala skutočne tak, ako žena popisuje. „Veľa ľudí mi hovorilo, že to dramatizujem, že si nacvičujem úlohu ako niekde na divadle. Že vraj ako herečka preháňam svoje emócie,“ priznáva v slzách poškodená. To sa bohužiaľ podľa odborníkov stáva aj pri iných prípadoch znásilnenia. „Na súde stojí síce páchateľ, ale súčasne posudzujeme alebo aj radikálne súdime aj obete, ktoré si prešli traumou,“ upozorňuje na chybné postupy forenznú psychologička Ludmila Čírtková.

Aj napriek všetkým hrôzam, ktorými si herečka prešla, sa rozhodla nevzdať sa a nebyť len obeťou, ktorá sexuálne zneužitie zažila. Trvalo to takmer dva roky, kým sa jej prípad dostal na súd. Od toho nakoniec páchateľ odišiel s polročnou podmienkou. Obeť prišla o väčšinu priateľov, priateľa, dodnes má fyzické aj psychické problémy a nemôže si zohnať prácu. Akonáhle sa dostanem pod veľký tlak, tak ochoriem. Svojím spôsobom mi to zničilo život. Dostala som aj odškodné vo výške 100 000 korún (4 000 eur), to ale nepokryje ani polovicu mojich dlhov, ktoré som za ten čas urobila,“ opisuje preživšia.

Dievčatko (†14) na cintoríne hromadne znásilnilo päť mladíkov! Školáčka potom spáchala samovraždu!

 Listy na  rozlúčku 

Herečka priznáva, že jedinými, u ktorých našla dôveru a pochopenie, boli advokátky Lucie Hrdá a Hana Petermanová z iniciatívy Bez Trestu. „Opakovane som uvažovala o samovražde. Napísala som mojej mame niekoľko listov na rozlúčku,“ zveruje sa obeť.

Na psychické dopady u preživších znásilnenia upozorňuje aj Čírtková. „Sexualizované a domáce násilie patrí štatisticky medzi najrozšírenejšie podoby násilia. Jasným faktom je, že tieto kategórie trestnej činnosti vedú k závažnej psychickej ujme aj v prípade, že nedošlo k fyzickej ujme,“ vysvetľuje odborníčka.

Pedofil desiatky rokov zneužíval deti! Obete mu v dospelosti k znásilneniu vodili svojich vlastných potomkov

 Za nárast domáceho násilia môžu aj covidové opatrenia 

Podľa dát, ktorými spolok Bez trestu, z.s., disponuje, dôjde ročne v Česku k 12 000 znásilneniam. Iba mizivá časť týchto činov, približne päť percent, je oznámená na polícii. Znepokojujúcou informáciou vyplývajúcou z dát je aj fakt, že jedno z dvoch znásilnení, ktoré sa v našej krajine dostane pred súd, je potrestané iba podmienkou. A deje sa tak bohužiaľ aj v prípadoch, keď sú znásilnené deti.

Iniciatíva fungujúca od roku 2021 sa zameriava aj na pomoc obetiam domáceho násilia. To podľa Bez Trestu od čias prvej vlny opatrení súvisiacich s chorobou covid-19 v českých domácnostiach vzrástlo o polovicu. Približne tri štvrtiny páchateľov týchto trestných činov odchádzajú od súdu za týranie osoby žijúcej v spoločnom obydlí s podmienečným trestom.

 Pochod na bagatelizáciu témy upozorní už tretíkrát 

To chce iniciatíva Bez Trestu na čele s právničkou Kristýnou Benešovou, advokátkou Luciou Hrdou a marketingovou špecialistkou Pavlínou Zvolánkovou zmeniť. Podľa nich padajú v Česku za sexualizované a domáce násilia extrémne neprimerané tresty. Iniciatíva sa snaží pomôcť obetiam, ktorým ponúka svoje služby, ale aj verejnosti, ktorá má často veľmi obmedzený prístup k informáciám týkajúcim sa sexualizovaného a domáceho násilia.

15. júna organizuje spolok už tretí pochod upozorňujúci na problematiku bagatelizácie domáceho a sexualizovaného násilia. Ten odštartuje o 17:30 hod. na Palackého námestí a skončí symbolicky pred budovou Ministerstva spravodlivosti.