Nám sa podaril nákyp z ovsených vločiek, s nastrúhaným jabĺčkom, sušenými slivkami a bez cukru – osladilo ho už spomínané ovocie. A veruže sa podaril.

Na vločkový nákyp budeme potrebovať:

  • 200 gramov ovsených vločiek
  • 350 g ryžového alebo ovseného mlieka
  • 80 g sušených sliviek
  • 2 bio vajíčka
  • 70 – 80 ml olivového oleja / podľa konzistencie
  • kôra a šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 nastrúhaného jablka
  • škorica
  • slivkový lekvár na potretie

Dve tretiny ovsených vločiek uvaríme v ryžovom mlieku, zvyšnú tretinu prisypeme k uvareným vločkám suchú.

Do zmesi miešame škoricu, postrúhané jablko, šťavu a kôru z citróna, sušené slivky, olivový olej a žĺtka.  Nákyp vylejeme do vymastenej zapekacej misy. Pečieme 25 minút na 180 stupňov.

Z bielkov si vyšľaháme sneh. Zapečenú zmes natrieme slivkovým lekvárom a snehom z bielkov a necháme ešte pár minút zapiecť do zlatista.

Autor receptu: Monika z Jem iné