„Je trendom čas od času niektorú potravinu démonizovať. Práve mlieko má na jednej strane veľkých zástancov a veľkých odporcov na druhej strane,“ potvrdzuje výživový špecialista.

Mesiac bez mlieka aj syra

Nemožno dať ani všeobecné odporúčanie, koľko mlieka môžeme alebo by sme mali denne vypiť, pretože každé telo reaguje na rôzne potraviny inak. „Ak chcete zistiť, ako na mlieko reaguje vaša pleť, skúste ho aspoň na štrnásť dní vysadiť, potom uvidíte výsledky,“ odporúča sa.

Práve to urobila Maria Del Russo, kozmetická redaktorka amerického webu Refinery29. Bez mlieka a mliečnych výrobkov „vydržala“ dokonca celý mesiac, aby zistila, ako sa zmena jedálnička prejaví na jej mierne problematickej pleti. Milovníčka syra začala experimentovať s vegánskymi alternatívami, miesto parmezánu si na cestoviny sypala lahôdkové droždie – a nadšená nebola. „Chutilo to a páchlo úplne ako ponožky,“ sťažuje sa vo svojom článku.

Pečené sladké zemiaky s tuniakom a červenou cibuľkou

Zmenu však pocítila doslova na vlastnej koži. „Po dvoch dňoch som už mala na mliečne výrobky menšiu chuť, bola som menej nafúknutá, nebolelo ma brucho a po jedle som sa necítila tak preplnená,“ opisuje. „A aj keď mi zostávalo len pár dní do začiatku periódy, moja pleť vyzerala celkom dobre. Dokonca trochu žiarivejšie.“

Počas ďalších týždňov si vraj zmeny začalo všímať aj okolie. „Pupienky sa zmenšili, pleť som mala viditeľne menej zapálenú, na dotyk hladšia a na pohľad rozjasnenú. Úplne dokonalá nebola, ale zlepšenie bolo neprehliadnuteľné,“ píše Del Russo. K mliečnym výrobkom sa vrátila, ale obmedzila ich a snažia sa voliť len tie organické – podľa niektorých (nepotvrdených) teórií totiž za zhoršenie pokožky môžu hormóny, ktoré sa do nich pridávajú

Teplý šalát z pečenej tekvice a s cícerom

    Nejde len o mlieko

Ak pôjdete v stopách redaktorky, nepočítajte so zázrakom a nezabúdajte na to, že mlieko a výrobky z neho pleti väčšinou neškodia samy o sebe. „Je to len jeden dielik skladačky. Veľa ľudí reaguje podobne napríklad na cukor,“ popisuje svoju skúsenosť newyorská dermatologička Jeannette Graf.

Jeannette Graf do skladačky pridáva aj ďalšie vplyvy. „Okrem iných potravín alebo spôsobu ich spracovania to môže byť napríklad stres, únava, nečistota v ovzduší alebo tiež hormonálna antikoncepcia,“.