Svoje novinky na festivale uvedú napríklad Wim Wenders, Terrence Malick, François Ozon, Pablo Larrain, Tom Ford, Emir Kusturica, Denis Villenueve a ďalšie.
V hlavnej súťažnej sekcii bude uvedená rovná dvadsiatka filmov, polovica z nich vo svetovej premiére. Otváracím filmom bude romantický muzikál La La Land režiséra Damiena Chapelle s Emmou Stone a Ryanom Goslingom v hlavných úlohách. Predsedom festivalovej poroty bude tento rok režisér posledných dvoch bondoviek (a tiež Americkej krásy či filmu Núdzový východ) Sam Mendes, ktorý tento ročník venuje nedávno zosnulým režisérom Michaelovi Cimino a Abbás Kiarostamimu.

Žánrovo sú súťažné filmy rozprestreté od romancí cez thriller až po dokument.
Romantickú zápletku ponúka napríklad snímka The Light Between Oceans (Svetlo medzi oceánmi), ktorý podľa rovnomenného románu nakrútil scenárista a režisér Derek Cianfrance (naposledy: Za borovicovým hájom). Do hlavných úloh v dráme o strážcovi majáka a jeho žene, ktorí sa po rokoch ako zázrakom dočkajú vytúženého dieťaťa, obsadil troch držiteľov Oscarov: Michaela Fassbender, Aliciu Vikanderovou a Rachel Weiszovú.

S veľkým očakávaním príde do Benátok výrazný čílsky režisér Pablo Laraín, známy napríklad snímky Post Mortem, No alebo Klub. Jeho posledným počinom je životopisné dráma Jackie, v ktorom do hlavnej úlohy niekdajšej prvej dámy Spojených štátov obsadil dvojnásobnú držiteľku Oscara Natalie Portman. V ďalších úlohách sa objaví Peter Sarsgaard ako Robert Kennedy a Caspar Phillipson ako John F. Kennedy.
S novinkou na festival zamieri legendárny nemecký režisér Wim Wenders, ktorý po vlažne prijatom poslednom filme Every Thing Will Be Fine (Všetko bude v poriadku), predstaví snímka The Beautiful Days of Aranjuez. Scenár k nemu napísal spoločne s dramatikom Peter Handke podľa jeho rovnomennej divadelnej hry. Vo filme o morálke a sexe by si mal okrem iného zahrať aj hudobník Nick Cave.

Do historického téme sa pustil francúzsky režisér François Ozon, preslávený filmy 8 žien alebo Bazén. V novinke Frantz rozpráva o mladej Nemke, ktorá v dozvukoch druhej svetovej vojny smúti nad smrťou svojho snúbenca vo Francúzsku, kde stretne záhadného muža, ktorý navštevuje hrob jej snúbenca a pokladá na neho kvety … V hlavných úlohách čiernobielej snímke sa objaví Paula Beer a Pierre nine.
Vojnového téme sa dotkne aj snímka nazvaný On the Milky Road (Na mliečnej dráhe), ktorý do Benátok privezie niekdajšej absolvent FAMU Emir Kusturica. Vo filme o živote muža a jeho krajina si zahral v hlavnej úlohe sám režisér, do hlavnej ženskej úlohy obsadil taliansku krásku a posledný bond girl Moniku Belluci.
Žáner thrilleru predstaví na talianskom festivale režisér oceňovaného Siccaria Denis Villeneuve, ktorý do snímky Arrival (Príchod) obsadil v Taliansku narodenú americkú herečku Amy Adams. V sci-fi dráme o návšteve záhadných mimozemských votrelcov si ďalej zahrajú Forest Whitaker a Jeremy Renner. Scenár napísal Eric Heisserer podľa poviedky Teda Chianga.
Herečka Amy Adams sa objaví aj v snímke Nocturnal Animals (Nočné zvieratá) režiséra a módneho návrhára Toma Forda, ktorý v Benátkach naposledy uviedol v roku 2009 svoj debutový film The Single man s Colinom Firthom a Julianne Moore v hlavných úlohách. Jeho novinka rozpráva o rozvedenej žene, ktorú dobehne jej minulosť v podobne plánovanej knihy jej ex-manžela (Jake Gyllenhaal).

Jedným z najviac očakávaným filmom tohtoročného ročníka je dokumentárny film Terrence Malicka (Strom života, Tenká červená línia) nazvaný Voyage of Time (Cesta časom). Na dokumente o vesmíre, čase a našej existencii pracoval Malick tridsať rokov. Uvedený bude v dvoch verziách: v štyridsaťminútovej s rozprávačom Bradom Pittom, a celovečerný s hlasom Cate Blanchett.
Benátsky filmový festival potrvá od 31. augusta do 10. septembra.