Žiadala o eutanázii, chce ďalej žiť. Čilské dievča zmenila pohľad na svet

623

Štrnásťročná Chilanka trpiaca cystickou fibrózou to povedala denníku El Mercurio. Dievča sa kvôli vytúženej eutanázií zišla i s prezidentkou Michelle Bacheletovou.

    Dlhodobo hospitalizovaná Valentina Maureirová požiadala koncom februára prezidentku o povolenie eutanázie, ktorú čílske zákony neumožňujú vykonať.

    Čílska prezidentka, ktorá je pôvodným povolaním detská lekárka, ju navštívila v nemocnici a eutanáziu jej vyhovarala. Valentina sa potom stretla s ďalšími ľuďmi, ktorí ju „priviedli k zmene spôsobu uvažovania“, povedala čilskému denníku.

    Vraj to bola predovšetkým návšteva argentínskej rodiny, ktorej deti trpia touto chorobou. Nádej jej vraj dal aj rozhovor s ďalším pacientom, ktorý sa dožil veku vyššieho ako 20 rokov. Valentinin brat pritom na rovnakú chorobu zomrel v šiestich rokoch.

    Cystická fibróza je smrteľná dedičná choroba postihujúc hlavne dýchaciu a tráviacu sústavu. Maureirová bola prijatá do nemocnice v metropole Santiagu koncom januára a podľa vyjadrenia lekárov sa jej stav odvtedy zlepšil.