Vojaci USA sa v Iraku možno zapojí aj do pozemných bojov, pripustil generál

244

Dempsey v stredu prehovoril k americkým senátorom, ktorí zasadajú vo výbore pre ozbrojené zložky. Zdôraznil, že súhlasí s postojom prezidenta Baracka Obamu, ktorý už svojich vojakov na irackú pôdu znovu posielať nechce. 

Ak sa však ukáže, že letecké údery proti Islamskému štátu postup radikálov nezastaví, nezostane podľa Dempseyho žiadna iná možnosť. Do pozemných bojov by sa podľa neho mohli zapojiť minimálne vojenskí poradcovia, ktoré Pentagon poslal na pomoc Bagdadu. Stovky ďalších do Iraku mieri na Obamov rozkaz, ktorý padol minulý týždeň.

„Ak sa dostaneme do situácie, kedy budem mať pocit, že by naši poradcovia mali irackych vojakov sprevádzať pri útokoch proti konkrétnym cieľom, prezidentovi to odporučím,“ citoval šéfa amerického zboru náčelníkov denník Washington Post. 

Spojené štáty už sa do boja s islamskou republikou zapojili, zatiaľ však zostávajú u leteckých úderov. Irackej armáde a kurdským milíciám pomáhalo americké letectvo najmä na severe krajiny, napríklad počas bojov o Mosulsku priehradu. V pondelok však Američania zahájili novú fázu bojové operácie a udreli na pozície islamistov neďaleko Bagdadu. 

Samotný Obama niekoľkokrát zdôraznil, že sa Američania žiadnych priamych bojov na zemi nezúčastní. „Do ďalšej pozemnej vojny v Iraku sa zatiahnuť nenecháme,“ vyhlásil napríklad minulú stredu s narážkou na dlhé boje v rokoch 2003 až 2011 Spojené štáty vtedy zvrhli diktátorský režim prezidenta Saddáma Husajna, čo však v Iraku rozpútalo občiansku vojnu.