Extáza ako nový prostriedok na liečbu psychických porúch?

4015

Extáza ako nový prostriedok na liečbu psychických porúch? Podľa experimentu amerických vedcov by mohla náš mozog vracať znovu do puberty.

Dobrý sluha, ale zlý pán – tak by sa dalo hovoriť o niektorých drogách. Ku kontroverzným narkotikám patrí napríklad extáza, známa aj pod skratkou MDMA.

Umelo pripravovaná droga v podobe tabliet či kapsúl patrí medzi amfetamíny a známa je pre svoje stimulačné účinky. Jej konzument je schopný zvýšenej fyzickej aktivity, bez toho aby sa unavil, čo spôsobuje, že droga je obľúbená predovšetkým medzi účastníkmi tanečných podujatí. Extáza má ale aj množstvo vedľajších účinkov a po jej požití sa môže objaviť tras, halucinácie, svalová strnulosť alebo silné potenie. Dlhodobé užívanie vedie k poruchám metabolizmu serotonínu v mozgu, čo spôsobuje depresie, panické záchvaty, stratu pamäti alebo toxickú psychózu.

Sexy blondínku chcel znásilniť na oslave jej 18. narodenín. Paralyzoval ju vpichnutím drogy na WC.

Početné experimenty však ukazujú aj na pozitívne účinky drogy. Extáza podávaná v malých dávkach spoločne s psychoterapiou prispela podľa niekoľkých štúdií k zlepšeniu duševného stavu jedinca. Túto teóriu podporuje aj najnovšia práca, ktorá bola publikovaná v žurnálu Nature. Jej autori zistili, že extáza mozog doslova vracia do doby, kedy bol v puberte. Z hľadiska vývoja sa jedná o kritický časový úsek, pretože sa v ňom prvýkrát socializujeme a rysuje sa naša budúca osobnosť.

Narkobaróna „Krpca“ porota uznala vinným z brutálnych vrážd, mučenia a pašovania drog

Experiment bol demonštrovaný na myši, ktorej bola podaná jedna dávka extázy. Vedci následne prišli na to, že po požití drogy sa v hlodavcovom mozgu zvýšili hodnoty oxytocínu – hormónu lásky, vernosti a dôvernosti. Došlo tiež k nárastu sociálneho správania.

„To naznačuje, že sa nám u myši znovu podarilo otvoriť kritický úsek pred dospelosťou, a dali sme jej tak možnosť naučiť sa sociálnemu správaniu v čase, kedy je už menej ochotná sa tomuto správaniu učiť,“ oznámila Gül Dolen z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Marylande .

Život drogového kuriéra Leo Sharpa, ktorý sa stal predlohou pre nový film Clinta Eastwooda

Výsledky experimentu by mohli zohrávať významnú úlohu vo vývoji terapie pre ľudí s post traumatickou stresovou chorobou a ďalšími psychickými poruchami.

Drogoví Pašeráci si na pomoc zobrali hárajúcu fenku. Finta im nevyšla, vlčiak Zoro sa nenechal „oblbnúť“